Belföld

Várni kell az új ombudsmanokra

Két országgyűlési biztos kinevezéséről szavazott hétfőn az Országgyűlés, ám egyikük sem kapta meg a képviselők kétharmadának bizalmát. Nagy Boldizsár - akit pedig esélyesebbnek tartottak - mindössze 98 igen szavazatot kapott.

A titkos, parlamenti szavazáson 366 képviselő vette fel a szavazólapot, a szavazási eljárás mindkét jelölt esetében érvénytelen volt azonban.


Péterfalvi Attila 207 igen, 43 nem és 15 érvénytelen szavazatot kapott, Nagy Boldizsár nevére pedig 98 igen, 254 nem és 22 érvénytelen szavazat érkezett. Így egyiküket sem választották meg. Az érvényes és eredményes szavazáshoz az összes képviselő kétharmadának voksára lett volna szükség, azaz összesen 257 szavazat.


Sólyom Lászlónak új jelölteket kell ajánlania.


Az Országgyűlés hétfői ülésén megszavazta a 2008-as költségvetési törvényt, szintén igent mondtak a tb-törvényre, döntöttek a népszavazás tavaszi kiírásáról, valamint megszavazták az autósok új felelősségre vonási rendszerét, az új pontszámítási metódust, döntöttek az élettársi kapcsolatokról, és elsőként mi ratifikáltuk az EU új szerződését. Nem vették napirendre viszont az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló tervezetet.


Sólyom: politikai döntés volt


Csalódást okozott, hogy a parlament nem választotta meg az ombudsmanjelölteket. Ezt Sólyom László köztársasági elnök mondta hétfőn újságíróknak parlamenti dolgozószobája előtt, miután az Országgyűlés leszavazta a jelölteket.


Az államfő kiemelte: az ombudsmanjelöltek ellen a meghallgatások során semmilyen szakmai hiányosságról nem beszéltek a pártok. Az államfő szerint ez a szavazás minden szakmai alapot mellőz, és véleménye szerint politikai döntés volt.

Arra a kérdésre, hogy újra jelöli-e Péterfalvi Attilát és Nagy Boldizsárt, az államfő azt mondta, hogy ezt meg kell velük beszélnie.

Péterfalvi Attila újságíróknak azt mondta: nem akarja kommentálni a politikusok szavazatát. Nagy Boldizsár úgy fogalmazott: nem lát szakmai érveket az elutasító szavazatok mögött.

Két jelöltet ajánlott


A köztársasági elnök két posztra ajánlott jelöltet december negyedikén: az adatvédelmi biztosi posztra az eddigi ombudsmant, Péterfalvi Attilát javasolta. Míg az újonnan létrehozott, jövő nemzedékek ombudsmana tisztségre Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt javasolta.

Péterfalvi leszavazása várható volt, hiszen az adatvédelmi biztost az MSZP-n belül elfogultnak tartják. Navracsics Tibor egyébként éppen ezért csütörtökön levélben fordult a köztársasági elnökhöz és a házelnökhöz, mert attól tartott, a szocialisták miatt nem lesz eredményes a voksolás. Mint a frakcióvezető fogalmazott, ez pedig csorbítja az országgyűlési biztosi poszt tekintélyét.


Nagy Boldizsár 1953-ban született Budapesten. Jelenleg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán egyetemi adjunktus. Nős, egy fia van.


Péterfalvi Attila 1957-ben született Budapesten. Hat éve, 2001. december 11-e óta tölti be az adatvédelmi biztos posztját. Emellett húsz éve oktat a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi karán.


Eddigi biztosok

Gönczöl Katalin állampolgári jogok (1995-2001)
Lenkovics Barnabás állampolgári jogok (2001-2007)
Szabó Máté állampolgári jogok (2007-)
Polt Péter általános helyettes (1995-2000)
Takács Albert általános helyettes (2001-2007)
Kaltenbach Jenő nemzeti és etnikai (1995-2007)
Majtényi László adatvédelmi (1995-2001)
Péterfalvi Attila adatvédelmi (2001-)
Kállai Ernő a nemzeti és etnikai jogok (2007-)



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik