Belföld

Elkerülhetetlen lesz a büntetés

Akár 300 ezer forintba is kerülhet jövőre egy gyorshajtás, egy behajtani tilos jelzés „elnézése”, vagy a sztráda leállósávjának használata, s valakin biztosan behajtják a bírságot. Ha nem a szabálysértőn, akkor a tulajdonoson. A jövőben beazonosíthatók lesznek az erdőkben száguldozó quadosok is.

Nagy arányban fogadta el az Országgyűlés a közlekedési szabályok változásáról szóló törvénymódosítás egyes pontjait. Egyedül Lakos Imre indítványa nem ment át a rostán. Így nem kell majd útdíjat fizetnie a 3500 kilogramot meg nem haladó járműveknek.

A legjelentősebb változás, hogy jövő év május elsejétől már nem játszható el az a „magyaros módi”, amely szerint senki nem felelős egy elkövetett közlekedési szabálysértésért. Nem mondhatja például a gyorshajtás miatt lefotózott autó tulajdonosa, hogy a gépkocsit nem ő vezette, s nem is hajlandó megnevezni a szabálysértőt, mert például nem kötelezhető arra, hogy családtagjára valljon.

Akár 300 ezer forint is lehet a bírság

Ennek a játéknak vége. Ha nem deríthető ki, hogy ki vezette a gépjárművet, – az objektív felelősség alapján – minden esetben a tulajdonos, a jármű üzemben tartója viseli a felelősséget, s fizeti a jócskán megemelt bírságot is.



Elkerülhetetlen lesz a büntetés 1

Minden gyorshajtásért büntetnek majd (Fotó: MTI)


Május elsejétől ugyanis a bírság összege 30 ezertől 300 ezer forintig terjed majd, a konkrét összegeket később rendeletben szabályozza a kormány. Ezek szerint tavasztól igen csak a zsebébe kell nyúlnia annak, aki túllépi a megengedett sebességhatárokat, szabálytalanul halad át vasúti átjárón vagy éppen a piros lámpát veszi semmibe, egyirányú forgalomba hajt be ellenkező irányból, netán az autópálya leállósávjában halad – hogy csak a törvényben taxatíve felsorolt szabálysértéseket említsük.

A quadosok is azonosíthatók lesznek

A törvények szigorítása az erdőkben – sokszor környezetvédelmi területeken – száguldozó négykerekű motorosokat, a quadosokat sem kerüli el. 2009. május elsejétől ezeknek a járgányoknak is hatósági engedéllyel és jelzéssel, vagyis rendszámmal kell rendelkezniük.



Elkerülhetetlen lesz a büntetés 2

Rendszámot kapnak a quadok. (Képgaléria)


Becslések szerint jelenleg körülbelül 10 ezer quad futkoshat szerte az országban. A néhány százezertől több millió forintba kerülő motorokkal jelentős károkat okoznak használóik az erdőkben, zavarják a kirándulókat, arról nem beszélve, hogy potenciális baleseti források. 2009 tavaszától viszont már beazonosíthatók lesznek a sokaknak bosszúságot okozó járgányok is.

Felvétel a vizsgákról

Szintén a „fülöncsípést” szolgálja az a módosítás is, ami szerint a közlekedési hatóság a közúti járművezető vizsgáztatásáról, és a járművek műszaki vizsgáiról is jogosult kép- és hangfelvételeket készíteni a visszaélések kiszűrése, és a felelősségre vonás érdekében. Elviekben tehát növelik a lebukás eshetőségét azok esetében, akik pénzért akarnak jogosítványt venni, netán így akarják „leműszakiztatni” autójukat.


Az Országgyűlés hétfői ülésén megszavazta a 2008-as költségvetési törvényt, szintén igent mondtak a tb-törvényre, döntöttek a népszavazás tavaszi kiírásáról, valamint megszavazták az új pontszámítási metódust, döntöttek az élettársi kapcsolatokról, és elsőként mi ratifikáltuk az EU új szerződését. Nem vették napirendre viszont az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló tervezetet, az ombudsmanjelölteket pedig leszavazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik