Belföld

Vádat emeltek Malina Hedvig ellen

A szlovák rendőrség hétfőn hamis tanúzás és hamis eskü gyanúja miatt vádemelést indítványozott Malina Hedvig ellen. A Tyzden című szlovák hetilap aznap megjelent száma szerint viszont a rendőrség hazudik.

“Ha a rendőrség igazat mond, akkor Malina Hedvig Szlovákia újköri történetének egyedülállóan a legnagyobb hazudozója. Ha azonban e ország rendőrsége és politikai vezetése nem mond igazat, akkor ez az ártatlan lány annál is siralmasabb áldozat, mint amilyen a korábbi köztársasági elnök elhurcolt fia volt. A sokkoló megállapítások szerint Malina Hedvig nem hazudik” – olvasható a Tyzden írásának bevezető soraiban.

A Nyitrán tanuló csallóközi egyetemista tavaly egy augusztusi reggelen véresen, összeverve ment be az egyetemre és azt állította, hogy két ismeretlen bőrfejű azért támadt reá, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség az ügyet azzal zárta le, hogy a lány csupán színlelte, kitalálta a megveretéséről szóló történetét. Az ország legfőbb ügyésze azonban két hete már jelezte: Malina Hedvig ellen hamis tanúzás és a nyomozó megtévesztésének címén vádat emelnek, amiért a bíróság a lányt öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti.

A Tyzden három munkatársa május 9-én találkozott Malina Hedviggel, aki ügyvédje tanácsára egy ideje minden nyilatkozattól elzárkózik. “Kedves, tűzről pattant, természetes intelligenciával bíró lány, aki egy éve még úgy tervezte, hogy szlovák barátjával, Peterrel majd Szlovákiában éli le az életét.” Miután azonban a legfőbb ügyész jelezte, hogy vádat emelnek ellene, már azt mondja: “Nem ebben az országban fogja felnevelni a gyermekeit” – írja a lap, amelynek Malina Hedvig úgy nyilatkozott, hogy tönkretették az életét.

A máig zavaros, a közvéleményt – jobbára nemzeti hovatartozás szerint – megosztó ügy elvarratlan és furcsán elvarrott szálait, összefüggéseit és ellentmondásait feltáró riport szerzői komoly szakmai tekintélyt élvező szlovák pszichiátert is megszólaltnak, aki napokon át beszélgetett a lánnyal és abból kiindulva vizsgálta, hogy kitalált történetet ad elő. Az orvosnak az lett a végső meggyőződése, hogy Malina Hedvig “nem hazudik.” Úgy ítélte meg, hogy “józan gondolkodású, normális” személyiség, ami azonban vele történik, mégsem egészen normális, hiszen idegen nők rikoltoznak rá a boltban és kiabálják utána, hogy hazudik. “A Hedvig által megélt, de egyelőre nyilvánosságra nem került események terhe alatt más lány már nyilván összeroppant volna” – vélte az orvos.

A lap kiemeli, hogy a lány állításait nemzetközi sajtóértekezleten személyesen cáfoló szlovák miniszterelnök, Robert Fico és belügyminisztere, Robert Kalinák nyilvános szereplése után, a rendkívüli médianyilvánosságot kapott ügyben a közvélemény választhatott és eldönthette: vagy a népszerű miniszterelnöknek és a rokonszenves belügyminiszternek hisz, vagy – a két politikus megnyilvánulására reagáló, akkor még zavarosnak ható – Hedvignek. A szlovák rendőröknek vagy a magyar lánynak. A kormánynak, vagy a Magyar Koalíció Pártjának. Mert már nem Hedvig tragédiájáról, hanem egy nagy politikai ügyről van szó” – írja riportjában a szlovák hetilap, mely eddig ismeretlen, olyan sokat sejtető körülményeket is feltár, mint azt, hogy három hónappal a történtek után kulccsal behatoló ismeretlenek feldúlták Hedvig barátjának lakását és gépkocsiját, később pedig két ismeretlen nő egy távolsági autóbuszban úgy nézegetett fényképeket a feldúlt lakásról, hogy azokat a buszban utazó Hedvig is lássa. A spontánnak aligha minősíthető történéstől megriadt Malina Hedvig azonnal hívta akarta a barátját, de a mobiltelefonja – bár semmilyen hibát nem jelzett – furcsamódon mégsem működött.

Hedvig erről eddig hallgatott, mert az gondolta: ugyan ki hinne egy hazudozónak feltüntetett lánynak. De mint a lap írja, munkatársainak megállapításai és az általuk megszólaltatottak megállapításai és véleményei “valami egészen másra utalnak, arra, hogy nem Malina Hedvig hazudik, hanem azok, akik őt olyan magabiztos határozottsággal hazugnak nevezik. Ez az ország és a vezetése – az egykori köztársasági elnök, Michal Kovác fiának botrányos elhurcolása után – ismét egy súlyos problémával szembesül” – zárul a Tyzden című szlovák hetilap írása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik