Belföld

Összeült az Oktatási Kerekasztal

Megkezdte munkáját a Magyarország Holnap Oktatási Kerekasztal kedden Budapesten.

Fazekas Károly, az oktatási csoport elnöke az alakuló ülésen elmondta: a kerekasztal célja, hogy széleskörű konszenzust teremtsenek, illetve, hogy a viták eredményei a mindenkori kormányt a jogalkotásban és a döntéshozásban segítsék.

A kerekasztalok résztvevői három témában – nyugdíjreform, oktatás és versenyképesség – tesznek kísérletet arra, hogy szakmai konszenzus létrehozásával, illetve konkrét javaslatokkal segítsék a jövőbeni reformok sikeres végrehajtását.

A testületek munkáját szakemberek irányítják, akiket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kért fel. A testületek az Országgyűlés bizottságai, a Magyar Tudományos Akadémia, érdekvédelmi, valamint civil szervezetek delegáltjaiból állnak össze. A 20-25 fős testületekbe mindössze négy-négy szakértőt jelölt a miniszterelnök, illetve a kormány.

Köllő János, akit a Gazdasági és Szociális Tanács delegált az oktatási csoportba, a vitairat ismertetésénél kifejtette, hogy Magyarországon nagy problémát jelent a munkaerőpiac átrendeződése, amelyben már nem jut hely a legfeljebb nyolc osztályt végzetteknek: foglalkoztatási arányuk 37 százalék, húsz százalékponttal alacsonyabb a nyugat-európainál.

“Így most a szakmunkás képzésben részesültek töltik be azt a munkakört, persze alacsony bérezés mellett, amelyre eddig a csak általános iskolát végzetteket alkalmazták” – mondta a szakértő. Hozzátette, hogy a magyar vállalatok már “néhány írásolvasási feladat előfordulása esetén” is érettségizett vagy diplomás munkaerőt keresnek, ami nagyon beszűkíti az érettségivel nem rendelkezők álláskilátásait, és alacsonyan tartja a béreiket.

A szakértő szerint mindez azt jelenti, hogy a szakképzés nem ruházza fel a tanulókat a felnőttkori tanuláshoz és a sikeres alkalmazkodáshoz elengedhetetlen általános készségekkel, de ez nem csak a szakoktatás hiányossága: az általános iskolából kikerülők egy részének tudása annyira gyenge, készségeik és képességeik olyan fejletlenek, hogy arra még gyakorlatias szakmunkásképzést sem lehet építeni – tette hozzá.

Fazekas Károly kitért arra, hogy a fórumok működését egy külön erre a célra létrehozott honlapon – www.magyarorszagholnap.hu – lehet majd figyelemmel kísérni, illetve a kerekasztal szakértői számára itt lehet megfogalmazni a véleményeket, észrevételeket, javaslatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik