Belföld

A Fidesz nem ért egyet a munkaerőpiaci nyitással

A Fidesz szerint a kormány "a lehető legrosszabb" megoldást választotta a magyar munkaerőpiac megnyitásával a román és a bolgár munkavállalók előtt.

“Mi úgy érezzük, hogy a kormány a lehető legrosszabb döntést hozta a román, bolgár munkavállalás ügyében és egy nagyon rossz módszert választott. Az elhibázott kormánydöntés pedig beláthatatlan következményekkel járhat, illetve következménnyel bír” – fogalmazott Cser-Palkovics András.

A briteket kéne követnünk

A Fidesz szóvivő-helyettese közölte: a kabinet döntése rossz a magyar munkavállalóknak, de rossz a határon túli magyaroknak is. A Fidesz szerint az úgynevezett brit módszert kellene alkalmazni, amely kellő szabadságot biztosít, de kellő biztonságot is ad a munkaerő-piaci zavarok megoldásában. Ennek lényege, hogy egy speciális regisztráció segítségével lehetőség van arra, hogy a munkaerőpiac egyes részterületein keletkező zavarokat azonnal korrigálja, enyhítse a kormány. A kabinet által választott módszer nem nyújt lehetőséget a zavarok kezelésére – vélekedett Cser-Palkovics András.

A kormány nem segíti a munkahelyteremtést

A politikus közölte: a legnagyobb probléma e témában is a kormány gazdaságpolitikája, amely nem segíti a munkahelyek teremtését. “A kormány gazdaságpolitikája munkahely-létesítés ellenes, (…) nem segíti a munkahelyek létesítését, hanem éppen gátolja azt. Pont ezért egy ilyen munkaerő-piaci következményekkel bíró döntés az beláthatatlan következményekkel járhat” – mondta. Ha a kormány olyan gazdaságpolitikát követne, amely a munkahelyek teremtését segítené, akkor ezek a kérdések fel sem merülnének – tette hozzá. Az ellenzéki politikus közölte: éppen ezért a Fidesz felszólítja a kormányt, hogy változtasson gazdaságpolitikáján, fektessen sokkal nagyobb hangsúlyt a foglalkoztatás növelésére.

Magyarország nyit a románok előtt

Magyarország – a kormány közelmúltban meghozott döntése szerint – Románia és Bulgária 2007. január 1-jei EU-csatlakozását követően részlegesen megnyitja munkaerő-piacát e két ország állampolgárai előtt. Összesen 219 szakmában lesz lehetőség a román és bolgár állampolgároknak munkát vállalni Magyarországon.

A döntést megelőzően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyeztetést kezdeményezett az ellenzéki pártokkal annak érdekében, hogy megismerhesse a Fidesz, a KDNP és az MDF álláspontját. A Fidesz és a KDNP nem fogadta el a meghívást, ám az MDF részt vett a találkozón. A KDNP a munkaerő-piaci nyitással kapcsolatban akkor azt közölte: csak bizonyos feltételekkel – mint például a magyar nyelv ismerete – támogatja a magyar munkaerőpiac megnyitását. Az MDF a fokozatos nyitást és bizonyos hiányszakmákban a munkavállalás könnyítését javasolta a román és bolgár állampolgárok esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik