Belföld

Megszorító intézkedések a Rádiónál

Takarékossági intézkedéseket kell bevezetnie a Magyar Rádiónak, mert a vártnál jóval kedvezőtlenebbek a belépésekor megrendelt évközi audit számai - közölte az intézményt augusztus elseje óta irányító Such György.

A rádióelnök bejelentette: jövőre az ideivel megegyező összegű állami juttatásra számíthat a cég. Az évközi könyvvizsgálat előzetes számai szerint július utolsó napján 224,6 millió forint volt a társaság mérleg szerinti eredménye, ami az év végére, az új elnök költségcsökkentő intézkedései ellenére is 60 millióra esik várhatóan, így tizedére csökken a beruházásokra fordítható összeg. Such György tájékoztatása szerint “a fizetőképesség megőrzése érdekében a Magyar Rádió vezetése szigorú költség- és beruházási kontrollt rendelt el”.

A szeptemberben életbe léptetett és a jövő évre tervezett állami bevételnövelő intézkedések – így az ÁFA, hatósági árak, járulékok, valamint természetbeni juttatások közterheinek emelkedése – mintegy 300 milliós pluszkiadást jelent. Ehhez hozzávéve, hogy négy éve elmaradt az állami juttatások inflációval növelése, jövőre “reálértékben körülbelül kétmilliárd forinttal kevesebb forrás áll a rádió rendelkezésére, mint 2003-ban”- közölte.

Such György bejelentette, hogy január 1-től új – átmeneti – éjszakai struktúrát vezetnek be, amelyben élő műsort csak hétköznapokon éjjel 2-ig sugároznak, ezt követően pedig ismétléseket adnak, egy hónappal később pedig műholdon és az interneten keresztül közvetítik a parlament plenáris ülésén elhangzottakat, és ugyanekkor indul el a 13 hazai nemzeti kisebbség adásait sugárzó középhullámú hálózat.

A költségcsökkentés jegyében összevonnak több vidéki stúdiót, helyettük regionális stúdiókat alakítanak ki, Észak-Magyarországon miskolci, az Észak-Alföldön nyíregyházi és debreceni, a Dél-Alföldön szegedi és szolnoki, a Dél-Dunántúlon pécsi, a Nyugat-Dunántúlon pedig győri székhellyel -jelentette be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik