Belföld

Pöttering: meghamisították Orbán szavait

Orbán Viktor nem mondta, hogy az Európai Uniónak meg kéne vonnia a támogatást Magyarországtól – közölte Hans-Gert Pöttering, az Európai Néppárt frakciójának vezetője.

A politikus sajnálattal értesült arról, hogy Orbán Viktor – október 24-én, az Európai Néppárt ünnepi ülésén elmondott – beszédét „egyes magyarországi sajtóorgánumokban nyilvánvalóan tévesen értelmezték”. Pöttering szerint az ülés résztvevői bizonyíthatják: a Fidesz elnöke „nem mondta, hogy az Európai Uniónak meg kéne vonnia a támogatást Magyarországtól. Minden más, a magyar sajtóban megjelent, ezzel ellentétes értelmezés hamisítás.”

Az MTI jelentése szerint a néppárt ülésén felszólaló Orbán Viktor elmondta: a kommunizmus a „saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat”, és ez a bővítés óta immár az EU problémájává is vált. Ehhez a gondolatmenethez kapcsolva mondta Orbán szó szerint a következőket: „Ezért kell az Európai Uniónak világossá tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból sem a hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak.”

A csütörtökön megjelent magyar napilapok mindegyike szó szerint idézi a Fidesz-elnök fenti mondatait. Lapunk is részletes elemzést közölt a pénzmegvonás lehetőségeiről.

A Fidesz szerint félreértelmezték

Lapunk korábbi megkeresésére Gál Kinga fideszes EP-képviselő arról tájékoztatott, hogy Orbán Viktor szavait rosszul interpretálták, a beszédben nem pontosan ezek a szavak hangzottak el. Egy később kiadott nyilatkozatban a Fidesz európai parlamenti képviselői tiltakoztak a beszéd olyan értelmezése ellen, mely azt a látszatot kelti, hogy Orbán Viktor az európai pénzügyi támogatások megvonását kérte. A valóság az, hogy mind Orbán Viktor, mind a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ma is, mint ahogy az elmúlt két évben folyamatosan azért küzdött, hogy Magyarország minél nagyobb európai uniós fejlesztési támogatást kapjon, de kiállt az európai források átlátható és korrekt kezeléséért is – áll a fideszes nyilatkozatban.

A demokratikus európai gyakorlatba nem fér bele a támogatások pártalapú elosztása, ezért is tiltakoztunk a kormány miniszterének, Lamperth Mónikának korábban nyilvánosságra került, a demokratikus normáknak ellentmondó tervei ellen – közölték a Fidesz EP-képviselői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik