Belföld

Újabb példaképek születtek

Orvosból lett napközis tanár, diákokat segítő professzor és egy beteg gyerekeken segítő alapítvány első embere kapta a Pannon Példakép díjat.

Több száz jelölt közül választotta ki a héttagú kuratórium dr. Csermely Pétert, Gyura Barbarát, és dr. Mezey Klárát.

A Pannon Példakép Alapítvány célja hogy támogassa azokat a magyarokat, akik értékteremtő tevékenységükkel példát mutatnak az egész társadalom számára. Somlyai Dóra, a kuratórium tagja szerint gyakran elhangzik, hogy Magyarországon gyenge a civil társadalom, de ez inkább az intézményrendszerre vagy a médiában látható megközelítésre lehet igaz. A beérkező jelölések mennyisége, és a jelöltek teljesítménye azonban azt mutatja, hogy tele van az ország önfeláldozó, alkotó emberekkel.

Csermely Péter, a Kutató Diákokért Alapítvány elnöke nemzetközi tekintélyét veti latba, hogy a fiatal kutatók szakmai kapcsolathálót építhessenek ki. Ebben több mint 800 mentor – köztük a Nobel-díjas Oláh György, akadémikusok és alkotmánybírók – segíti a fiatalokat.

Gyura Barbara leukémiás gyermeke kezelése során vett észre az egészségügyi ellátásban olyan hiányosságokat, amelyekre megoldást keresett. Így született a Szemem Fénye Alapítvány, amely elsősorban a rákbeteg, ezért legyengült immunrendszerű gyermekeknek segít steril autóban eljutni kezelésük helyszínére. Ezen kívül gyermekhospice hálózat kiépítésén is dolgozik.

A Don Bosco Napközi vezetője, Mezey Klára nyugdíjas orvosként kezdett foglalkozni a Pécsett élő hátrányos helyzetű, nehezen kezelhető gyerekekkel. A kilenc évvel ezelőtti indulás óta a többségükben cigány származású gyerekek egymást hozzák be az egyházi fenntartású intézménybe.

A kuratórium legközelebb decemberben ül össze, hogy az egyre szaporodó jelölések közül újra válasszon. A díjazottak egymillió forintot kapnak munkájuk elismeréséül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik