Belföld

Cipőszaglászó berendezés a ferihegyi terroristák ellen

A főpolgármester szerint a pánikkeltés a terroristák céljait szolgálná, ezért arra kér mindenkit, hogy utazzon nyugodtan. A reptéren látványosan szigorodott az ellenőrzés.

Budapest védelméről tartott megbeszélést szombat reggel Demszky Gábor a Fővárosi Védelmi Bizottsággal. A főpolgármester elmondta: Budapesten nincs fokozott készültség, mert nincs rá szükség. A védelmi szakemberek szerint legalábbis ez a helyzet, miután szerdán értekezletet tartottak a londoni eseményekkel kapcsolatban. (Most 1-es, alapfokozat van érvényben.)


Azonban az Egyesült Királyságban a legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, ezért a londoni Heathrow és Gatwick repülőterekre, (vagy azokon keresztül), illetve a New York-ba utazóknak a szokásosnál előbb kell kiérniük a reptérre, mert hosszas biztonsági ellenőrzés vár rájuk.


A ferihegyi repülőtér biztonsági berendezéseit rendszeresen ellenőrzik – mondta a bizottság ülését követően Somogyi-Tóth Gábor, a repteret üzemeltető Budapest Airport Rt. forgalmi vezérigazgató-helyettese. Egy EU-ellenőrzés azonban több hiányosságot is feltárt, de erről még nem kaptak írásbeli jelentést, csak szóban jeleztek egy párat. Ezek közé tartozik a repteret körbevevő kerítés hossza. Az ellenőrök szerint ugyanis ez túl nagy területet fog körbe, és ezért túl sok embert kell ellenőrizni – ami így megnöveli a hibás ellenőrzések számát is. Ezért a BA közelebb viszi ezt a kerítést a kritikus pontokhoz, így kevesebb ember lesz, aki ezekhez a pontokhoz közel kerülhet.

Szigorú ellenőrzések


Somogyi-Tóth Gábor lapunk érdeklődésére elmondta, hogy átmenetileg megtiltották a kézipoggyász, illetve számos személyes tárgy felvitelét a repülőgépek kabinjába azoknak az utasoknak, akik Londonon keresztül utaznak az Egyesült Államokba. Így számukra tilos folyadékok (nemcsak az italok, de még a kontaktlencse tartófolyadéka is ide tartozik), gyógyszerek és élelmiszerek felvitele, valamint a gyermektápszereket a szülőnek meg kell kóstolnia beszállás előtt.

További újdonsága az ellenőrzésnek, hogy beszállás előtt a Londonból továbbutazó utasoknak le kell venniük a cipőjüket, és egy átvilágító, valamint egy szagmintát vevő berendezésen is áthaladnak a lábbelik. A fedélzetre felvihető apróságokat (papírzsebkendő, tisztasági betét, szemüveg) egy átlátszó zacskóban tarthatják maguknál az utasok. (Akit érintenek az intézkedések, azok a repülőtér honlapján részletesen elolvashatják, mire kell számítaniuk.)


Demszky: utazzon mindenki nyugodtan!


Demszky Gábor a sajtótájékoztatón azt mondta, utazzon mindenki nyugodtan, mert a terroristák a gazdaságot akarják tönkretenni a pánikkeltéssel. Ha az emberek pánikba esnek, vagy lemondják utazásukat, azzal a terroristák malmára hajtják a vizet.

Azt ugyan nem tudni, hogy mérlegelik-e az emberek a főpolgármester tanácsát, mindenesetre a FigyelőNetnek nyilatkozó légitársaságok arról számoltak be, a terrorfenyegetettség nem veszi el az emberek kedvét a repüléstől, utasaik nem váltják vissza jegyeiket. Részletek >>


Ha azonban bármi gyanúsat tapasztalnak, akkor azt jelentsék a biztonsági szolgálatnak, a rendőröknek, nemcsak a reptéren, hanem a villamosokon és a metrón is – tette hozzá.


A terrorriadó kapcsán Demszky megerősítette, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal megkapta a brit titkosszolgálati jelentéseket. Az angol hatóságok először az EU-t, azután a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot, valamint a ferihegyi repteret is értesítették. Ezek az információk nem tartalmaztak Magyarországra, Ferihegyre fenyegetést tartalmazó információt. Nem tudjuk, hogy hány magyar áldozata lett volna, ha a britek nem tudják megakadályozni a terrortámadást, ezért Demszky Gábor gratulált az illetékeseknek a támadások meghiúsításáért, majd hozzátette: a szabadság ellenségei a szabadság jelképeinek tekinthető városok, ezért Budapest szolidáris minden megtámadott, vagy fenyegetett nagyvárossal.


Tűzoltó feladatok



Cipőszaglászó berendezés a ferihegyi terroristák ellen 1

Tûzoltók emlékeznek bajtársaikra

A kedd esti tűzoltóbalesettel kapcsolatban a főpolgármester elmondta, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem lőterét bezárják, az üzemeltető pedig eredeti állapotban köteles visszaadni a területet, mivel az egyetem pincéje egyben óvóhelyként is szolgál. Demszky Gábor elmondta: azt kérte Petrétei József rendészeti és igazságügyi minisztertől, hogy ellenőrizék az összes fővárosi lőteret vessék alá tűzbiztonsági ellenőrzésnek.

A főváros hozzájárul a tűzoltóság technikai megújításához is: a szükséges hőkamerák és 180 darab mozgásérzékelőn túl 1200 fejlámpás tűzoltósisakra is szükség van. Ez összesen 178 millió forintba kerül, amire – Demszky Gábor állítása szerint – a Belügyminisztérium egyik pályázatán lehet pénzt nyerni. (A főpolgármester valószínűleg a rendészeti és igazságügyi minisztériumra gondolt.) A pályázathoz szükséges 20 százalékos önerőt a főváros állja – tette hozzá a főpolgármester.

A Dunánál

A dunai áradás pénteken 603 centivel tetőzött Budapestnél, a jövő héten pedig nem éri a 6 métert. Ezért nincs szükség a rakpart lezárására sem. A hajógyári sziget 8 méterig biztonságos, így az ott rendezett fesztivál sincs veszélyben. Azonban a Mozaik utca és a Margit-híd között 30 km/órás sebességkorlátozást vezettek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik