Belföld

Putyin-látogatás: kétoldalú egyezményeket írtak alá

Három kétoldalú dokumentumot - köztük a gazdasági együttműködés középtávú fejlesztésének fő irányairól szóló emlékeztetőt - írtak alá Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében kedden a Parlamentben.

A memorandumot a kormányközi vegyes bizottság két társelnöke, Kóka János gazdasági és közlekedési, valamint Leonyid Rejman informatikai miniszter látta el kézjegyével. Ugyancsak ők írtak alá megállapodást az orosz-magyar nanotechnológiai együttműködés programjáról, egy innovációs központ létrehozásáról Miskolcon.

Az oktatási tárcák között 2006-2008-ban megvalósítandó együttműködésről szóló jegyzőkönyvet Magyar Bálint oktatási miniszter és Vlagyimir Fridljanov oktatási és tudományos miniszterhelyettes látta el kézjegyével. Az orosz delegáció programjának időbeni csúszása miatt a parlamentben nem írtak alá több egyezményt, de ismertették az aláírandó másik hét dokumentumot.

A magyar gazdasági és közlekedési minisztérium gazdasági együttműködésről állapodik meg az orosz Cseljabinszk megye, valamint Szverdlovszk megye kormányával. A magyar Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala egyetértési nyilatkozatot ír alá az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálattal a migráció területén megvalósuló együttműködésről.

Együttműködési megállapodást köt a Magyar Telekom Rt. és az orosz MTT Rt. nemzetközi technikai összeköttetés szolgáltatásáról, és együttműködési memorandum születik a Magyar Villamos Művek és a JeEsz-Oroszország Rt. között.

A pénzügyi tárcák megállapodnak a volt Szovjetunió és a Magyar Köztársaság közötti kölcsönös államadósságok 1994-től történő törlesztéséről szóló kormányközi megállapodás módosításáról, a már lezárt egyezmény utolsó törlesztési tételéről.

Ugyancsak megállapodást ír alá a két külügyminisztérium képviselője arról, hogy a volt szovjet műszaki központok tulajdonjoga átszáll a magyar államra, az ingatlanok a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésébe kerülnek; a korábbi szovjet ingatlanokat a korlátozások feloldásával a magyar fél a jövőben bármilyen célra felhasználhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik