Belföld

Élőlánccal tiltakoztak a génmódosítás ellen

A génmódosított növények magyarországi termesztése ellen tiltakoztak több százan a Parlament körül élőláncot alkotva szombaton.

“Arra kérjük a kormányt, tegyen meg mindent azért, hogy a génmódosított növények termesztésére vonatkozó hazai tilalom fennmaradjon mindaddig, amíg független és alapos vizsgálatok be nem bizonyítják, hogy a termeszteni kívánt fajták az egészségre és az élővilágra nem jelentenek kockázatot” – mondta Kajner Péter az akciót kezdeményező Élőlánc Magyarországért ökopárt aktivistája az egybegyűltek előtt a Kossuth téren.

Beszámolt arról, hogy a mozgalom december óta tartó akciója eredményeként országszerte több mint 12 ezer aláírás gyűlt össze a génmódosított növények termesztése ellen. Az aláírásgyűjtő ívek másolatait és tiltakozó levelüket a rendezvényen átadták Szili Katalin házelnök, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter képviselőinek.

Magyarországon egyelőre a génmódosított növények termesztésére ideiglenes tilalom van érvényben, de a parlament olyan törvény elfogadására készül, amely által lehetővé válna, hogy ezeket a növényeket szabadföldi termesztésbe vonják – mondta Kajner Péter.

Úgy vélte, a génmódosítás nagyon ártalmas a magyar vetőmag exportra is, mivel az exportpiacokon kizárólag a garantáltan génmódosítás-mentes termény értékesíthető. “Az az érdekünk, hogy Magyarországon vagy ne legyen genetikailag módosított növénytermesztés, vagy a lehető legszigorúbb szabályokat alakítsák ki” – hangsúlyozta Lányi András a párt elnökségi tagja az MTI-nek nyilatkozva.

Az eseményen biokukorica vetőmagot osztottak ki a résztvevők között a génmanipulációtól mentes növény továbbörökítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik