Belföld

Elkelt a Hungexpo

Lezárult a Hungexpo mintegy tizenöt éve tartó magánosítási folyamata az adásvételi szerződés pénteki, ünnepélyes aláírásával.

A francia GL Events, a TriGránit Rt. és a West End Rt. konzorciuma nyolcmilliárd forintért vásárolja meg a Hungexpo Rt. 77 százalékos részvénycsomagját. Az adásvételi szerződést ünnepélyes keretek között ma írta alá Olivier Ginon, a GL Events elnök-vezérigazgatója, és Vági Márton, az ÁPV Rt. Vezérigazgatója.

Az eseményen megjelent Patrick Devedjian francia iparügyi miniszter és Garamhegyi Ábel, a Gazdasági- és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára is – közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A szerződés értelmében a Hungexpo a jövőben is Kőbányán működik majd. A befektetők a cégvásárlást követő öt évben ötmilliárd forint értékű beruházást hajtanak végre a vásárváros területén. A második ötéves időszakban pedig újabb 2,5 milliárd forintot fordítanak a Hungexpo fejlesztésére. A következő években a többi között egy új, többfunkciós csarnokot is építenek majd Kőbányán. Remény van arra, hogy a következő években a kiállítás-szervezés területén Budapest felzárkózik a régió fővárosaihoz.

A GL Events részvénytársaság saját tőkéje: 120 millió euró, több mint kétezer munkatársat foglalkoztat.

Mint emlékezetes, a privatizációs szervezet 2004. augusztus 2-án írt ki nyilvános, kétfordulós, előminősítéses pályázatot a Hungexpo Rt. állami tulajdonú részvénycsomagjának értékesítésére.

A benyújtandó pályázatoknak tartalmazniuk kellett egy kiállítás- és rendezvényközpont kialakításának tervét. A pályázóknak legalább ötéves fejlesztési elképzeléseiket is ismertetniük kellett ajánlatukban, annak érdekében, hogy Budapest a régióban versenyképes vásárvárossal rendelkezzen.

A privatizációs szervezet értékelése szerint kiemelkedő siker, hogy többszöri próbálkozás után, a privatizáció segítségével, versenyeztetés útján sikerült biztosítani a Hungexpo jövőjét és a szakterület további, európai színvonalú fejlődését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik