Belföld

Tőzsdeelnökök a bevezetésről és az osztrák ellenérdekekről

A Budapesti Értéktőzsde jelenlegi és előző elnöke szerint is hasznos és szükséges a BÉT számára a tőzsdei megjelenés, míg a BÉT tulajdonosi konzorciumának vezetője a BÉT helyett már az egységes közép-kelet-európai tőzsde tőzsdére vitelén gondolkodik.

A portfolio.hu internetes gazdasági portál által rendezett csütörtöki fórumon Szalay-Berzeviczy Attila, a tőzsde jelenlegi elnöke kifejtette: a BÉT számára presztízst jelent részvényeinek tőzsdei bevezetése. Egyrészt ezzel példát mutat a vállalatok számára ahhoz, hogy finanszírozási igényüket ne bankhitelből, hanem a tőkepiacon oldják meg. Másrészt a tőzsdei jelenlét nagyobb nyilvánosságot ad a tőzsde számára is.

Jaksity György a tőzsde előző elnöke, a Concorde Értékpapír Rt. vezetője szerint a BÉT tőzsdére vitele “megkérdőjelezhetetlen evidencia”. A tőzsde ugyanis a tőkebevonás legjobb tere, és a BÉT-nek az integrációs elképzelései megvalósításához – a BÁT és a Keler részvényeinek megvásárlásához – 10 milliárd forintos nagyságrendű pénzre van szüksége.

A döntéshez azonban a BÉT-tulajdonosok 75 százalékának a támogatását kell megszerezni a közgyűlésen, és Jaksity György, elmondta, hogy a BÉT-ben jelenleg többségi tulajdonos osztrák konzorcium ellenérdekelt a tőzsdei bevezetésben. Jaksity ugyanakkor bízik abban, hogy a tulajdonosok nem fogják megakadályozni az elképzeléseket. 

Andreas Treichl, a BÉT tulajdonosi konzorciumát vezető osztrák Erste Bank elnök-vezérigazgatója a portfolio.hu-nak adott csütörtöki interjújában kifejtette, hogy nem hisz a helyi tőzsdékben, a BÉT helyét egy egységes közép-kelet-európai tőzsde részeként képzeli el. Treichl véleménye szerint csak a közös tőzsdét kellene tőzsdére vinni, amelynek székhelyét Pozsonyba helyezné. Elmondta, hogy végcélként Bécsnek, Budapestnek, Prágának, Pozsonynak és valószínűleg Varsónak és Zágrábnak is egy egységes közép-kelet-európai tőzsdébe kellene egyesülnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik