Belföld

Leszerel a panaszkodó százados

Továbbra is fenntartja az afganisztáni misszióval kapcsolatos kritikáit Farkas Roland százados. Az Országgyűlés Honvédelmi bizottságának ülésén bejelentette, hogy beadja leszerelési kérelmét.

A belső vizsgálataik szerint nem volt olyan probléma, ami Afganisztánban veszélyeztette volna a katonákat – állította a vezérkari főnök helyettese a parlamenti bizottság előtt. Braun László tételesen cáfolta a panaszt tevő százados sérelmeit. Szerinte Farkas Roland súlyos fegyelemsértést követett el.


A honvédelmi bizottság ülése után Farkas Roland százados újságíróknak azt nyilatkozta, hogy beadja leszerelési kérelmét, valamint elképzelhetőnek tartja, hogy igaza bizonyításáért bírósághoz fordul. A százados a vezérkari vizsgálat során szerdán részletesen elmondta, mire alapozza állításait. Mint mondta, vagy elfogadják kérelmét, vagy felfüggesztik a vizsgálat végéig. Farkas megvárja a vizsgálat végét, és azt követően eldönti, hogy bírósághoz fordul-e.


Egyáltalán nem bánta meg, hogy megírta levelét, ugyanis véleménye szerint az is hozzájárul ahhoz, hogy a misszók biztonságát elősegítő pozitív változásokhoz – állítja Farkas.


A százados a honvédelmi miniszternek címzett nyílt levelében korábban azt állította, hogy az afganisztáni missziónál nem megfelelően páncélozottak a terepjárók, nem használhatóak rajtuk a géppuska-állványok és nem szereltek drótvágót a járművekre. A miniszter azonnal vizsgálatot indított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik