Belföld

Merénylet végzett a volt libanoni kormányfővel

Míg az első jelentések szerint a merénylőknek nem sikerült végezniük a korábbi libanoni kormányfővel, Rafik Haririval, azóta kiderült, hogy mégis életét vesztette a miniszterelnök, amikor egy autóba rejtett pokolgép felrobbant konvoja mellett – közölték a CNN-nel bejrúti kórházi források.

Legkevesebb 9 ember – a korábbi miniszterelnök és kíséretének tagjai – haltak meg attól a gépkocsiba rejtett pokolgéptől, amely a libanoni főváros, Bejrút tengerparti részén robbant fel hétfőn. További 10 személyt súlyosan megsebesült.

Az első jelentések szerint Hariri konvoja mellett, a St Georges Hotel közelében robbant a pokolgép. A helyi tévéadók beszámolói jelentős méretű krátert és lángoló roncsot mutattak. Az első hírek s
Merénylet végzett a volt libanoni kormányfővel 1

Lángokban a konvoj egyik tagja (Fotó: AP)

zerint a volt miniszterelnök súlyos sérüléseket szenvedett, de később kórházi források már Hariri haláláról számoltak be.

A hatvan éves szunnita muzulmán Hariri milliárdos vagyonnal rendelkező üzletember volt, aki tavaly októberben távozott az alig tízezer négyzetkilométeres, 3,5 millió lakosú Libanon miniszterelnöki székéből. Előtte 1992 és 1998 között is volt már kormányfő.

Hariri az utóbbi időben azon ellenzéki csoportok mögé állt, amelyek követelik Szíriától, hogy még a májusi libanoni parlamenti választások előtt adja föl országukban játszott szerepét. Szíria, amely csapatokat állomásoztat Libanonban, ugyanis döntő befolyással bír a bejrúti belpolitika alakulására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik