Belföld

Beiktatják hivatalába Bush elnököt

Az Egyesült Államok tavaly újraválasztott elnöke, George W. Bush magyar idő szerint csürötökön este teszi le hivatali esküjét. Ez lesz minden idők legdrágább és legjobban őrzött beiktatási ceremóniája.

Az amerikai nemzet egységére, az összefogásra szólított fel George Bush és arra tett ígéretet, hogy a második elnöki periódusa idején valamennyi amerikait képviseli majd. Az elnök a Fehér Ház előtti téren beszélt az esti órákban, a hóban és a jeges szélben fagyoskodó amerikaiak előtt.

A kampányt magunk mögött hagyva az amerikaiak immár az előttünk álló esztendőre és a beteljesítendő nagy céljainkra függesztik tekintetüket – mondta az elnök és hozzátette, hogy a maga részéről készen áll, és ég a vágytól, hogy munkához lásson.

A szerda esti program már a csütörtöki elnöki beiktatási ünnepség-sorozatának része volt, koncertekkel, bálokkal, tűzijátékokkal köszöntötte Washington a beiktatás előestéjét. A beiktatási ünnepség egyébként több mint 40 millió dollárba került, összehasonlításként: Clinton első beiktatásának költsége 30 millió dollár volt. Bush elnök csütörtökön, washingtoni idő szerint pontban déli 12 órakor kezét a családi bibliára teszi és felesküszik.

Washington most csaknem olyan, mint egy különlegesen őrzött erődítmény, 14 ezer rendőr, katonák, titkosszolgálati emberek vigyázzák a fővárost, a légteret külön a hétvégén telepített rakétarendszer védi és harci repülőgépek cirkálnak majd a város fölött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik