Belföld

A nép csendben válaszolt

Egyik oldal támogatóinak száma sem érte el a választásra jogosultak 25 százalékát, így mindkét referendum eredménytelenül zárult. A kettős állampolgárság ügye jobban megosztotta a válaszadókat.

Vasárnap este hét órakor befejeződött a határon túli magyarok kedvezményes honosítása és a kórházak privatizációja ügyében kiírt népszavazás. A részvételi arány a legfrissebb adatok szerint 37,48 százalékos volt, jelentős mértékben ez a szám már nem változik. Mindkét kérdésre a legnagyobb arányban Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében mondtak igent, és Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nemet.

Nem hivatalosan eredménytelen

A szavazatok több mint 99,83 százalékos feldolgozottsága után az előzetes, nem hivatalos eredmény szerint eredménytelen volt mindkét népszavazás, miután egyik kérdésre sem adott azonos választ a választójogú polgárok 25 százaléka – közölte vasárnap éjszaka az Országos Választási Iroda.                                                                                                








Az Országgyűlésnél a labda
Eredménytelen népszavazás esetén az Országgyűlésre száll az adott ügyben megfogalmazott kérdés döntési joga – közölte az Országos Választási Bizottság elnöke az MTI kérdésére. “Ha eredménytelen a népszavazás, abban az esetben a döntés joga átszáll az Országgyűlésre, (…) saját döntése alapján tűzi napirendre a népszavazás tárgyát képező kérdéseket” – mondta Ficzere Lajos. A testület elnöke ugyanakkor hozzátette: egy eredménytelen népszavazás nem csak jogi kérdést vet fel.


A kettős állampolgárság kérdésében a szavazatok több mint 99,83 százalékos feldolgozottsága után minimális különbség mutatkozott az igenek (51,55 százalék) és a nemek (48,45 százalék) száma között. Az eddig összeszámolt szavazatok közül az igenek száma 1 516 303, a nemek száma 1 424 909. 


Hasonló a helyzet a kórház-privatizáció leállításáról kiírt népszavazás ügyében, noha a másik kérdéssel megegyező feldolgozottsági adatok mellett jóval nagyobb a különbség a két válasz támogatottsága mögött. Az eddig összeszámolt szavazatok közül az igenek száma 1 millió 917 ezer (65,01 százalék), a nemeké 1 millió 31 ezer (34,99 százalék).



Kormányoldali reakciók

A népszavazás elbukott, a kezdeményezők kudarcot vallottak, a választók a felelős hazafiságot választották – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap este.



A nép csendben válaszolt 9

Fotó MTI


Az ország új nemzetpolitikát kíván, több felelősséggel és több lehetőséggel. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen magyarnak lenni a Kárpát-medencében, a kormány kezdeményező lesz a nemzetpolitika és az egészségügy megújításában – közölte a miniszterelnök a népszavazást értékelő sajtótájékoztatón. A kormányfő azt mondta, tudja mi a dolga: 15 millió magyar iránt viselt felelősséggel kíván kormányozni Budapesten.

A Szabad Demokraták Szövetségénél Kuncze Gábor értékelt az adatok több mint 80 százalékos feldolgozottsága után. Az emberek nem fogadták el, hogy rosszul megfogalmazott kérdésekre kell válaszolniuk és olyanokra, amelyeknek a következményeiről sem tudnak. Ebben látja Kuncze Gábor az alacsony részvételi arányokat.

Orbán: az igenek győztek

Gémesi György így nyilatkozott a Magyar Rádiónak: Szomorú vagyok, hiszen nem kellett volna népszavazás, házon belül is lehetett volna rendezni a kérdést, ez a politika felelőssége – mondta az MDF alelnöke az adatok 88 százalékos feldolgozottságakor.

Orbán Viktor szerint a népszavazás érvényes volt, amelynek során az igenek győztek, a nemek pedig alulmaradtak. A Fidesz elnöke a népszavazás tapasztalatait összefoglalva úgy fogalmazott: Magyarország polgárai számára jelenleg a létbizonytalanság a legfontosabb kérdés. A politikus kérdésre válaszolva a létbizonytalansággal is magyarázta az alacsony részvételt. Általános tapasztalatként szögezte le, hogy a magyar polgárokat a két választás között semmilyen kérdés nem tudja megmozgatni, a legutóbbi referendumokon rendre a szavazásra jogosultak 35-40 százaléka vett részt.

Arra a felvetésre reagálva, hogy személyes konzekvenciát levon-e az eredménytelen népszavazás kapcsán, Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy a referendumon az igenek kerültek többségbe. Mint mondta, súlyos lett volna, ha a feltett kérdésekre a nemmel válaszolók lettek volna többen.

A Fidesz elnöke végezetül köszönetet mondott azoknak a baloldali politikusoknak, így például Németh Miklósnak, Csintalan Sándornak, Pozsgay Imrének, akik a kettős állampolgárság kapcsán az igen szavazatok mellett álltak ki.


Csalódottak a határon túli magyar politikusok


Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke úgy ítélte meg, hogy pártjának a közeljövőben elsősorban a határon túli magyar szervezetekkel kell asztalhoz ülnie, hogy a “hogyan tovább” kérdéseiről egyeztessenek. Duray Miklós, az MKP ügyvezető alelnöke úgy vélte: a népszavazás eredményeinek alakulása etikai szempontok szerint arra kötelezné a magyar kormányt, hogy a magyar törvényhozásnál olyan európai szalonképességgel bíró törvény megalkotását indítványozza, amely rendezné a kettős állampolgárság intézményét.


Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke úgy fogalmazott: továbbra sem mondanak le a kettős állampolgárság problémájának megoldásáról, a Magyar Állandó Értekezletben helyet foglaló többi határon túli magyar szervezettel együtt mielőbb megpróbálnak olyan egyeztetés-sorozatot kikényszeríteni, amely végül elvezethet a konszenzusig. A politikus elmondta: az erdélyi magyarság eddig is számított, ezután is számítani fog Magyarország segítségére. A népszavazás végeredményét nem szabad úgy értelmezni, hogy a magyar nép eltaszította a határon túli magyarságot – fűzte hozzá.


Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy mindig is ellenezte és felelőtlenségnek tartotta a Magyarok Világszövetségének népszavazási kezdeményezését. “Ez a felelőtlenség most számszerűsíthető, és elvárom azoktól, akik zsákutcába terelték a kérdést, hogy vonják le a felelősséget, köszönjenek le tisztségükről, és örökre tűnjenek el a történelem süllyesztőjében, mert óriási kárt okoztak a magyar nemzetnek” – mondta a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik