Belföld

A NATO főtitkára a magyar költségvetést bírálta

A NATO főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer pénteken Brüsszelben megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, s ezt követő sajtótájékoztatóján bírálta a magyar védelmi kiadások visszafogásáról született kormányzati elképzelést.

Gyurcsány Ferenc közölte: természetes, hogy a NATO egy minél bevethetőbb haderő kialakítását akarja, s a főtitkár szeretné, ha ebben nem lennének költségvetési korlátok. Őneki azonban nem csak erre kell figyelnie, hanem hallja a nagyobb családi pótlékot, a magasabb támogatást igénylő rétegek hangját is, s ezt a sok hangot kell összhangba hoznia.

A NATO-főtitkár leszögezte: aggodalmának adott hangot ebben az ügyben. Hozzátette: fennáll a kockázata, hogy ez veszélyezteti a magyar haderő átalakításának eddigi folyamatát.

“A NATO-országok megállapodtak, hogy védelmi kiadásaikat a GDP-jük 2 százalékára emelik, s attól tartok, Magyarország még messze van ettől” – szögezte le a NATO-főtitkár, aki “nyílt és őszinte” eszmecseréről beszélt.

Gyurcsány Ferenc válaszában elmondta: mivel a magyar államháztartási deficit csökkentését folytatni kell, a honvédelemnek nem tudnak a most tervezettnél több támogatást adni.

“A költségvetés jó egyezség, s az egyetlen, amely mögé társadalmi támogatást lehet szerezni” – mondta, hozzátéve: a magyar védelmi kiadások jövőre a nemzeti jövedelem 1,28 százalékát teszik majd ki, s arra törekednek, hogy ez az arány 3 éven belül elérje az 1,4 százalékot.

A NATO-főtitkár ugyanakkor elégedetten fogadta, hogy Gyurcsány Ferenc biztosította arról: Magyarország mindent megtesz, hogy betartsa a békefenntartó műveletekben való részvételre vállalt kötelezettségeit.

Jaap de Hoop Scheffer elismerően szólt a magyar katonák külföldi tevékenységéről, akik szerinte nagyon jó munkát végeznek a Balkánon, Afganisztánban és Irakban is.

A kormányfő megerősítette: azt akarják, hogy a magyar haderő továbbra is tudja teljesíteni valamennyi nemzetközi kötelezettségét. Mint hozzátette, jelenleg 1126 magyar vesz részt különböző nemzetközi békeműveletekben, s az ezer fős szintet hosszú távon is fenn fogják tartani.

“Ott maradunk a Balkánon, Afganisztánban, s a szükséges elemzések után döntést hozunk majd novemberben az iraki szerepvállalásról is” – mondta. Ez utóbbi kapcsán elismerte, hogy az ottani helyzet rendkívül ellentmondásos. Egyelőre az sem egyértelmű, hogy mi Magyarország érdeke, s ő maga is úgy véli, ez lesz kormánya első időszakának egyik legkényesebb döntése.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a magyar külpolitika a következő években határozottabban a Balkán felé fordul. “Ennek jeleként folyamatosan fenntartjuk Magyarország részvételét a balkáni békefenntartásban, s az Európai Unió balkáni kapujaként arra törekszünk majd, hogy hathatósabban tudjuk befolyásolni a térséggel kapcsolatos EU- és NATO politika alakítását” – mondta.

E témához kapcsolódva De Hoop Scheffer a közös sajtóértekezletet használta fel arra, hogy a hét végi parlamenti választásokon való részvételre szólítsa fel a koszovói szerbeket, akik a voksolás bojkottálásával fenyegetőznek.

A holland politikus leszögezte: a NATO vezette békeerő, a KFOR mindent megtesz majd a szavazás biztonságának és tiszta jellegének biztosítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik