Belföld

Kovács támogatja az atomenergiát

Vegyes érzelmekkel távoztak az EP-képviselők Kovács László, leendő uniós biztos meghallgatásáról, aki szerint ő elsősorban politikai, nem szakmai pozícióra vállalkozik. Kovács a zöldek megdöbbenésére az atomenergiát sem veti el.

Három órán keresztül folyt Kovács László, az Európai Bizottság kijelölt energiaügyi biztosának szakbizottsági meghallgatása. A vallatással is felérő beszélgetésen néha bizony megizzasztották a külügyminisztert, aki kénytelen volt elismerni, hogy nem energiaügyi szakember.


Erre többek között akkor került sor, amikor Claude Turmes luxemburgi zöldpárti képviselő egy a hidrogén körül kialakult terminológiai csapdába csalta a külügyminisztert. Tapsot kapott viszont akkor, amikor a kiotói egyezmény kapcsán adott hangot véleményének. Szerinte Moszkva után Pekinget is rá kell szorítani az egyezmény ratifikálására.


A célok


Kovács az Európai Unió energiafüggőségének csökkentését, de legalább növekedésének megállítását és az energiafelhasználás környezetre gyakorolt hatásának mérséklését tekinti mandátuma két fő vezérlő elvének – írja a Bruxinfo. Míg feladatának a nagyobb versenyképesség megteremtését, az energiapiaci liberalizációt, Európa importfüggőségének csökkentését, az atomerőművek biztonságának legmagasabb szinten történő szavatolását, a megújuló energiaforrások teljes energiafelhasználáshoz viszonyított arányának növelését és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését (a kiotói jegyzőkönyv céljainak elérését) nevezte.


Fontos az energiapiaci liberalizáció következetes végigvitele, ami az EU-nak javuló versenyképességet, a fogyasztók számára olcsóbb energiát jelent. Kovács a 2005 végén a piacnyitás tapasztalatairól elkészülő bizottsági jelentés fényében kívánja majd eldönteni, hogy egy sorrendben harmadik liberalizációs csomag kezdeményezése vagy előbb a tagállamok által meglehetősen komótosan végrehajtott második energiacsomag érvényesítése a célravezetőbb.








Kovács és az atom
A károsanyag-kibocsátás csökkentésében Kovács szerepet szán az atomenergiának. A külügyminiszternek erre a megjegyzésére „felhördültek” a zöld képviselők. Szerintük ez elképzelhetetlen. „Hagyjuk nyitva a nukleáris opciót” – idézte elődje, Loyola de Palacio egyik korábbi mondását Kovács.

Importfüggőség csökkentése


A magyar biztosjelölt fontos szerepet szán magának az Európai Unió energiaimport-függőségének csökkentésében. Emlékeztetett, hogy az EU energiaellátásának 50 százalékát külső forrásokból fedezi, és ez az arány néhány évtizeden belül akár 70-80 százalékra is emelkedhet, sebezhetővé téve az uniót. Ezért szükséges a nagyobb földrajzi diverzifikáció, amit a termelő országokkal való intenzív párbeszéd útján lehet elérni. Az EU Oroszországon túl az eddiginél fokozottabban támaszkodhatna például a Kaszpi-tengeri térségre, és tranzitországként Ukrajnára is.


Az energiafüggőség mérséklésének másik eszközét a megújuló energiaforrások teljes energiafelhasználáson belüli arányának javításában látja. Ugyanis az EU célkitűzése, hogy 2010-re uniós átlagban a teljes ellátás 12 százalékát megújuló energiaforrások fedezzék.


Mivel néhány kérdésre nem tudott meggyőző választ adni, Kovács elismerte, hogy szakmai felkészültsége hagy némi kívánnivalót maga után, de szerinte egy biztosi poszt betöltése elsősorban politikai és nem szakmai feladat, ennek a feladatának viszont minden további nélkül meg tud felelni.


Vélemények


A magyar képviselők a bizottsági meghallgatás után politikai hovatartozásuknak megfelelően nyilatkoztak. Így az ülésen jelen lévő magyar néppárti képviselők szerint Kovács leszerepelt, mivel nagyon sok kérdésre nem tudott megfelelően válaszolni, szerintük bebizonyosodott, hogy a külügyminiszter nem alkalmas az energiaügyi biztosi poszt betöltésére. Szájer József néppárti képviselő szerint néha kínos volt magyarnak lenni a bizottsági ülésteremben.


Tabajdi Csaba szocialista képviselő ugyanakkor azt mondta az Index hírportálnak, hogy szerinte Szájer nem ugyanazon az ülésen vett részt, ugyanis szerinte Kovács szereplése jó volt. Az Európai Szocialisták Pártja egy szóvivő útján kommentálta a meghallgatást: „Kétségtelen, hogy az energiapolitika új terület Kovács László számára, de egy biztosnak elsősorban politikai, vezetői képességekkel kell rendelkeznie. Szakértők egész csapata fog a rendelkezésére állni, ezért biztosak vagyunk benne, hogy jól fog szerepelni. Nagy külpolitikai tapasztalata sokat segít, tekintve, hogy az uniós energiapolitikának jelentős külpolitikai vetülete van.” A meghallgatáson résztvevő szocialista képviselők később közleményben tudatták, hogy Kovács jelölésének támogatását javasolják majd a szocialista csoportnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik