Nagyvilág

Megbukott a cseh kormány

Nem kapott bizalmat kedden a cseh képviselőháztól a Mirek Topolánek vezette polgári demokratikus kisebbségi kormány. A folytatás az államfőtől függ.

A név szerinti bizalmi szavazáson a 200 tagú parlamenti alsóház 199 tagja adta le voksát. Közülük 96-an igennel, 99-en nemmel szavaztak, és négyen a szavazáskor elhagyták az üléstermet, ami a gyakorlatban tartózkodásnak minősül. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem szerezte meg az parlament bizalmát, s a hatályos törvények szerint be kell nyújtania lemondását. Az 1989-es rendszerváltás után ez az első eset, hogy egy cseh kormány nem kapott bizalmat a képviselőházban.

Topolánek korábban bejelentette, hogy kormánya csak kilenc hónapig kíván hivatalban maradni, s alapvető célja az előre hozott választás előkészítése, amelyre a jövő év tavaszán kerülhetne sor. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány el kívánja indítani az államháztartás átfogó és szükséges reformjait, harcolni fog a korrupció ellen, kivizsgálja az elmúlt évek zavaros ügyeit, s külpolitikájában az Európai Unióra, a NATO-ra és az USA-ra kíván támaszkodni.


Csehországban három hónapig folyt a huzavona a júniusi választások után a kormány felállításáról, amelyre Mirek Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke kapott megbízatást. Miután azonban a 200 tagú képviselőházban mind a jobboldalnak, mind a baloldalnak 100-100 tagja van, Topolánek elképzeléseit nem tudna keresztülvinni. Az ODS ekkor úgy döntött, hogy egy olyan kisebbségi kormányt állít fel, amely előrehozott választásig vezeti az országot.


A kártya most Václav Klaus államfő kezébe került, akinek el kell döntenie, hogy kinek ad újabb kormányalakítási megbízatást. A cseh alkotmány szerint, ha három kormányalakítási kísérlet sikertelen, akkor az államfőnek fel kell oszlatnia a parlamentet, és új választást kell kiírnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik