Belföld

Jukosz-Szibnyeft – válás frigy előtt

Az orosz hatóságok csatát nyertek a Jukosz ellen. A főrészvényes letartóztatása és lemondatása után is folytatódó zaklatások nyomán meghiúsult a Jukosz és a Szibnyeft fúziója.

A két vállalathoz közel álló moszkvai forrásokból kedden szivárgott ki, hogy már a hétvégén előzetes megállapodást írtak alá Londonban az orosz Jukosz és Szibnyeft olajtársaság tervezett egyesülésének felbontásáról.


A több hónapos előkészület után felmondott fúzió lezárása persze, nem is olyan egyszerű. Továbbra is vitás, fizessen-e bánatpénzt a Szibnyeft a Jukosznak az egyesülés felbontása miatt, és ha igen, akkor mennyi.



Jukosz-Szibnyeft – válás frigy előtt 1

Több hetes tárgyalás a bánatpénzről


A korábbi egyesülési megállapodásban kialkudott bánatpénz egymilliárd dollár volt. A Vedomosztyi című moszkvai lap ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a Jukosz részvényesei nem ragaszkodnak a teljes összeghez. Annyi azonban bizonyos, hogy a tárgyalások még legalább egy hónapig eltartanak.


A kártérítésre joggal tarthatnak igényt a „jukoszosok”, hiszen az idén tavasszal bejelentett egyesülés olyannyira előrehaladott állapotban volt, hogy már a pénzügyi zárás is megtörtént az ősszel. Eszerint a Jukosz 3 milliárd dollár készpénzzel és 26 százalék saját részvénnyel fizetett volna a Szibnyeft 92 százalékáért. Már csak a kisrészvényeseknek teendő kötelező ajánlat és a közös cég vezetőségének megválasztása volt hátra, amikor a Szibnyeft visszatáncolt.


Olajfegyver, csodafegyver 

A Szibnyeft részvényesei okkal tartottak attól, hogy a fúzió megvalósulását követően a putyini államgépezet rájuk is lecsap. Ettől annál is inkább volt félnivalójuk, mert már a Duma képviselőinek mostani választásakor is kitűnt, hogy az „olajfegyver” hasznos politikai eszköz Oroszországban. Márpedig az alsóházi többséget megszerző Putyin-párt most az elnökválasztásra készül – van tehát mitől rettegniük az orosz olaj-oligarchia tagjainak. 

Az olajbárók üldözése szavazatokat hoz


A Szibnyeft nem egészen jószántából állt el a tervezett fúziótól. Az egyesülés előestéjén ugyanis az orosz hatóságok valóságos hadjáratot indítottak a Jukosz ellen. A főrészvényes Mihail Hodorkovszkij letartóztatása még diplomáciai bonyodalmakat is okozott az Egyesült Államokkal.


Ráadásul az előzetes letartóztatásban tartott Jukosz-vezér lemondása korántsem jelentette a hadjárat végét. A cég még szabad lábon lévő nagyobb részvényeseit őrizetbe vették – sikkasztás és adócsalás vádjával -, a cég részvényeinek 40 százalékát lefoglalták Majd a nemrégiben Putyin elnök látványos sikerével zárult orosz alsóházi választások előtti napokban még az adóhatóság is akcióba lépett, és ötmilliárd dollárnak
megfelelő adóhiányt állapított meg.


Csökkent a Jukosz értéke


Hosszadalmas kártérítési ügyletre lehet számítani. Az ügylet meghiúsulásának kilátásától, illetőleg Hodorkovszkij letartóztatása óta a Jukosz részvények 34 százalékot vesztettek az árfolyamukból. Ezzel a cég részvénypiaci értéke közel 13 milliárd dollárral csökkent. Ezt a veszteséget aligha ellensúlyozza a Szibnyefttel kötött fúziós megállapodásban szereplő egymilliárd dolláros bánatpénz.


A Kommerszant és az Izvesztyija által idézett elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a részvényárfolyam zuhanásánál és a Szibnyeft visszatáncolásánál is nagyobb veszélyt rejt az adóhatóság által feltárt ötmilliárd dollár adómulasztás. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy az orosz állam igényt tartson a Jukosz-részvények akár 20-26 százalékára is. Hogy a Jukosz és személy szerint Hodorkovszkij milyen nagy bajban lehet, azt jól mutatja, hogy moszkvai források szerint a fúzió felmondását a Szibnyeft főtulajdonosa, Roman Abramovics előzetesen a Kremlben egyeztette.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik