Belföld

Elveszett munkakedv? – Önmotiváció!

Az ünnepek közeledtével a legtöbb embernek még akkor sincs kedve dolgozni, ha tudja, hogy fontos a feladat és szorít az idő. Hogy miként tudjuk önmagunkat motiválni, az karácsony után is kérdés lesz.

Mindenkivel előfordul, hogy nincs kedve bemenni dolgozni, vagy az íróasztalnál ülve csak bámulna maga elé, vagy a papírokat tologatná ide-oda, akár ablakot is pucolna, csak a munkáját ne kelljen elvégeznie.
Elveszett munkakedv? – Önmotiváció! 1

Karácsony és szilveszter előtt mind gyakrabban veszítjük el a munkakedvünket, ilyenkor bármilyen tevékenység vonzóbb, mint a kötelező feladatok. De nemcsak ilyenkor, hanem az ünnepek után is jól jönnek a következő tippek: mivel tudjuk saját magunkat motiválni?

• Van- e értelme?
Mielőtt valaki nekifog egy feladat elvégzésének, érdemes átgondolnia, hogy egyáltalán megéri-e. Persze főnöki utasítás esetén egy beosztottnak nincs sok lehetősége a feladat elvetésére, ha viszont abban a szerencsés helyzetben van, hogy maga dönthet a munkavégzéséről, dobja sutba az értelmetlen feladatokat. Még akkor is, ha tegnap még értelmesnek látszottak.

• Jutalom legyen a végső cél
Még mielőtt nekiállna dolgozni, tisztázza azt is, hogy sikeres munka esetén milyen jutalomban fogja részesíteni önmagát. Válasszon olyasmit, amit tényleg szeretne: könyvet, mozijegyet. Kicsit szomorúan hangzik: “Ha ezzel a 10 aktával végzek, veszek magamnak egy CD-t”, de a CD reményében mindenképpen megéri. De ne verje át önmagát! Amit megígért magának, azt tartsa is be.

• Mesterséges időkorlát
Kurt Vonnegut szerint, ha nem lenne utolsó időpont, soha semmi sem készülne el. Éppen ezért igyekezzen úgy tenni, mintha a kiszabott határidőt előbbre hozták volna. Vagy egszerűen tűzzön ki saját magának új időpontot. Így hatékonyabban tud dolgozni, nem fog időt vesztegetni internetezéssel, és egyéb kellemes tevékenységekkel. Az így szabaddá vált napokon pedig tényleg csinálhat valami olyat, amit szeretne.

• Hosszú távú ütemterv
Gyakran azért esik nehezünkre belekezdeni a munkába, mert túl sok feladat tornyosul előttünk. Ilyenkor érdemes hosszú távú ütemtervet készíteni, lebontani egy-két részfeladatra a tennivalót, azokhoz határidőt kötni, és ezek szerint haladni. És ne felejtsen el minden részfeladat mellé jutalmat kitűzni!

• Napi ütemterv
Amikor csak átmeneti kedvetlenségben szenved, reggel hirtelen nincs kedve semmihez, semmiképp se kövesse egy átlagos nap bevett munkavégzési folyamatát. Állítson össze listát, mit is kellene tennie, rakja a feladatokat sorrendbe, becsülje fel, mennyi időre van szüksége egynek-egynek az elvégzéséhez, és iktasson a munkafeladatok közé szüneteket, amelyeknek előre tervezze meg a hosszát és programját (kávé, kiszaladni a boltba, stb). Estére egy hatékony és élvezetes napot tudhat majd maga mögött.

• Száműzze a negatív hozzáállást
Ha egy utálatos vagy túl nagy munka közepén ülünk, hajlamosak vagyunk magunkat a munka ellen hergelni. Soha sem fogok végezni, úgysem vagyok rá képes – ezek a frázisok végképp megölik az utolsó reménysugarakat is. Bár nem hangzik tudományosan, sötét gondolatait írja fel egy papírra, azt tépje szét, és dobja ki. Egy ideig békén hagyják. Vagy minden negatív gondolathoz mindig tegyen hozzá egy pozitívat is a munkával kapcsolatosan.

• Ünnepelje magát
Ha már megvolt a tárgyi ajándék vagy a program, amivel megjutalmazta magát, nem árt egy-egy valóban nehéz feladat után dicsérnie magát. Ha esetleg a főnök ezt nem tette meg. Meséljen valakinek a munkájáról és fizessen egy sört neki!


Elveszett munkakedv? – Önmotiváció! 2

• Ha semmi sem segít…
Sajnos a fenti jó tanácsok ellenére is előfordulhat, hogy egyszerűen semmi sem segít. Ha már egy órája nem csinál semmit, csak tologatja a papírokat, klikkelget az interneten, vagy csak bámul maga elé és szenved, álljon fel, és menjen haza. Csináljon valami olyasmit, amihez tényleg kedve van, egyszer-egyszer mindenkinél betelhet a pohár…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik