Belföld

Állások az unióban – szegényes a kínálat

Az állásajánlatokat tartalmazó EURES rendszerben szinte alig találni álláshirdetést. Akik nem beszélnek nyelveket és bizonytalanul kezelik a számítógépet, azok nem is tudnak eligazodni a portálon.

Európai uniós belépésünknek a magas bérek ígéretén kívül a második legcsábítóbb esélye a szabad munkavállalás a tagállamokban. Az Európai Unió hivatalos munkaerő-közvetítő szervezete az EURES, amely a munkaerő tagállamok közötti mobilitását hivatott feltérképezni és kiszolgálni.

Az átlagos uniós állampolgár azonban mintha többnyire nem kerülne a rendszer közelébe, sőt a cégek sem. Az óriási uniós munkaerőpiachoz képest elenyésző az EURES rendszerben meghirdetett állások száma. Egysíkú a kereslet is, leginkább szakácsokat, éttermi és szállodai alkalmazottakat várnak. A diplomások közül továbbra is az informatikusoknak van leginkább esélyük a külföldi munkavállalásra.

A honlap felépítése 

A jelenlegi honlapra négy részletre bontva kerültek fel a témacsoportok:
1. Találj munkát magadnak!
2. EU-CV online
3. Életkörülmények és munkafeltételek a kiválasztott tagállamban
4. Tanulás (Ehhez kapcsolódik az uniós országokban történő tanulást megkönnyítő PLOTEUS program saját honlapja.)
Az európai önéletrajz lehetséges formáit az összes lehetséges jelenleg hivatalos nyelven a CEDEFOP, az EU hivatalos szakképző háttérintézménye elemezi. 

Eredményes?

A minden tagállamról részletes adatokat közlő The European Job Mobility Portalon májustól a tíz új tagállam, közöttük Magyarország alapvető munkavállalási, foglalkoztatási és társadalombiztosítási adatai is helyet kapnak. Az uniós állampolgárok álláskeresésének meggkönnyítésére létrehozott EURES rendszer eredményességét azonban kétségessé teszik a kihasználtságával kapcsolatos szegényes adatsorok. A 2003. december 2-ai adatok értelmében 47 809 munkavállaló és 2084 munkaadó (1627 cég) szerepelt a közel háromszázmilliós uniós munkaerőpiacot regisztrálni kívánó rendszerben.

Az rendszer eredményességének kérdését tovább árnyalja az a tény, hogy az idegen nyelven nem, vagy csak nehezen olvasók, illetve a számítástechnika, és az internet használatában kevéssé jártasak csak segítséggel tudják használni az adatbázist. Az EURES létrehozásánál elsődleges szempont volt az önállóság, vagyis azoknak a munkavállalóknak a támogatása, akik egyedül is elboldogulnak. Márpedig Magyarországon sokak számára gond az idegen nyelv és a számítógép ismerete. A hazai Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) ezért az EURES magyarországi 2004-2007 közötti feladatai közé felvette az ügyfelek internetes és speciálisan EURES-rendszerhasználatának oktatását.

Keres, kínál

A legkeresettebb szakmák:
Szakács: 117 vállalat 
Főpincér, pincér: 83 vállalat
Rendszertervező és programozó: 83 vállalat
Fizikus: 79 vállalat
Elektrotechnikus: 56 vállalat
Konyhai és éttermi kisegítő:
44 vállalat
Recepciós: 42 vállalat
Utazási és turisztikai irodai dolgozó: 37 vállalat
Ápolónő, egyéb korházi alkalmazott: 34 vállalat
Számítógépes operátor:
33 vállalat
Álláskeresők száma:
Rendszertervező és
programozó: 2166
Főpincér és pincér: 1484
Újságíró, író: 1255
Recepciós: 1225
Utazási és turisztikai irodai dolgozó: 1117
Adminisztrátor: 1024
Elektrotechnikus: 1010
Sales és marketing
menedzser: 880
IT menedzser: 838
Konyhai és éttermi kisegítő: 836 

Csak koordinációra szolgál

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálatok European Employment Services (EURES) elnevezésű szervezet csak részben önálló. Valójában koordinációs intézmény, amely a nemzetállamok munkaügyi szervezeteit használja fel saját céljaira.

A Brüsszel által kigondolt, felépített és ez idáig legnagyobb részben általa is pénzelt EURES az unió tizenöt tagállamának munkaügyi szervezeteiben egy-egy úgynevezett EURES-menedzser munkakörrel van jelen. Az már az államok foglalkoztatási szolgálataira tartozik, hogy szervezetükben hány főt szentelnek a feladatra. Írországban például külön call center foglalkozik a külföldi munkavállalókkal, nemrégen már magyar nyelven beszélő kollégát is keresett az ír állami munkaügy. A csatlakozó országokban idén őszig kellett kialakítani a jövő májustól „élesben” is működővé váló rendszer alapjait. 

Feltehetőleg itthon maradunk

A korábban migrációs kérdésekkel és a munkaerő mobilitásával foglalkozó munkaügyi kutatók véleménye szerint aligha kell attól tartanunk, hogy munkaerőnkkel lerohanjuk Európát. Ahogyan a romániai magyar munkavállalók legutóbbi hazai választások idején felvetett magyarországi munkavállalásának víziója sem volt több politikai buboréknál, a magyar munkavállalók tömeges tagországi munkavállalása sem életszerű probléma.

Nem beszélve arról, hogy a most csatlakozó országok számára a szabad munkavállalás lehetősége csalóka. Az unió irányelve szerint az elkövetkező két évben még nem lesz kötelező a munkaerőpiacok megnyitása. A tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek, a korlátozást egyszer három évre meghosszabbíthatják, kivételezett esetben ezt végül további két évvel kitolhatják. Igaz, hazánk jól áll ebben a versenyben. Lengyelországgal szemben például egyre bizalmatlanabbak a már uniós tagok. Jelenleg csak Nagy-Britannia és Írország tűnik hajlandónak korlátozás nélkül beereszteni a frissen uniós állampolgárrá és munkavállalóvá váló lengyeleket.

Hol és mennyien? 

Munkát keresők száma:
Ausztria 844
Belgium 2805
Dánia 1097
Finnország 1842
Franciaország 2160
Görögország 1282
Németország 4880
Izland 96
Írország 428
Olaszország 5636
Liechtenstein 2
Luxemburg 85
Norvégia 726
Portugália 1885
Spanyolország 10099
Svédország 3303
Svájc 330
Nagy-Britannia 2678
Egyéb országok 6238
Hirdető vállalatok száma:
Ausztria 73
Belgium 87
Dánia 40
Finnország 64
Franciaország 80
Görögország 51
Németország 168
Izland 6
Írország 67
Olaszország 73
Liechtenstein 4
Luxemburg 10
Hollandia 98
Norvégia 94
Portugália 16
Spanyolország 182
Svédország 136
Svájc 48
Nagy-Britannia 321



Ajánlott videó

Olvasói sztorik