Belföld

Hét és fél éves mélyponton zárt London

Csökkenéssel, de jóval napi mélypontja felett zárt szerdán a londoni tőzsdemutató az amerikai elnök aznap hajnali beszédére felerősödött háborús várakozások, valamint a rossz hitelkihelyezések miatt gyengülő banki részvények hatására.

A tőzsde 100 vezető részvényének FTSE indexe 0,18 százalékkal (6,20 ponttal) 3483,8 pontra gyengült. Az index napi mélypontja 3391,5 pont volt, amire 1995 júliusa óta nem volt példa. A tőzsdemutató január 10-e óta mintegy 500 ponttal, több mint 12 százalékkal gyengült. Kereskedők arra számítanak, hogy ha nem enyhül az Irakkal kapcsolatos feszültség, a tőzsdemutató 3200-3250 pontra csökkenhet.

A Lloyds TSB árfolyama 1,2 százalékkal hanyatlott követve a banki részvények árveszteségét, amit az a várakozás idézett elő, hogy csökken a lakóingatlanok ára, miközben nő a rossz hitelek aránya. A Lloyds árfolyamát gyengítette továbbá, hogy a részvényt alacsonyabb befektetési kategóriába sorolta a Bank of America, míg a részvény célárán rontott a Dresdner Kleinwort Wasserstein.

A Reuters – híreket és pénzügyi információkat szolgáltató vállalkozás – árfolyama gyengült szerdán a legnagyobb mértékben, részvényára 6,6 százalékkal esett arra a hírre, miszerint a cég termékei iránt csökken a kereslet egyes nagy banki ügyfelei részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik