Gazdaság

Navracsics: öngyilkosság korrupcióról beszélni

A miniszterelnök-helyettes szerint a korrupció egyre finomodó módszereit eddig nem követték a törvények. Jön a vasszigor.

“Öngyilkosság korrupcióról beszélni, ugyanis minél többet beszélnek róla, annál inkább úgy érzik az emberek, hogy nagyobb a korrupció mint korábban. Ha viszont kevesebbet beszélnek róla, akkor kisebb a korrupcióérzet” – hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) Öntisztulás című korrupcióellenes konferenciáján.

Ettől függetlenül szembe kell nézni a korrupcióval és ezt a kormány vállalja is – tette hozzá. Elmondása szerint kézzelfogható lépéseket is tettek és tesznek a korrupció visszaszorítása érdekében, többek között jogi eszközökkel igyekeznek megnehezíteni, veszélyessé és értelmetlenné tenni. Az államigazgatási reform is ennek egyik lépése volt, a példamutatás jegyében. Eredményeképpen a miniszter szerint mostanra már fegyelmezettebb lett az államigazgatás.

A jövő évre várható új Btk.-ban pedig szigorúbb szabályozás fog vonatkozni a korrupcióra . “Erre azért volt szükség, mert a korrupció egyre finomodó módszereit nem követték a törvények” – jegyezte meg Navracsics. A kormány ezen kívül együttműködési megállapodás aláírására készül az Állami Számvevőszékkel, melynek célja többek között hogy átvegyék a korrupció visszaszorításában szerzett tapasztalataikat, s kidolgozzák a legjobb gyakorlatot.

Az ügyészségeknek pedig többletforrásokat adnak a korrupciós visszaélések felderítésére (éppen most választják ki azokat a specialistákat, akik ilyen ügyeken fognak dolgozni). A bíróságok is kapnak plusz pénzeket ezért, hogy gyorsítsák az eljárásokat – emelt ki a miniszterelnök-helyettes néhányat a korrupció visszaszorítása érdekében tett további lépéseik közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik