Gazdaság

A tengerbe fulladnak a legyengült jegesmedvék

A globális felmelegedés következtében olvad a sarkvidék, a jegesmedvék otthona: a vészesen lecsökkent állomány szó szerint soványodik, a jégtáblák eltűnésével alig jut táplálékhoz, megesik, hogy a medvék vízbe fulladnak – közölte a WWF.

Ma már csak 20-25 ezer jegesmedve él a világon, a populáció nagy része Kanadában. Az otthonukat jelentő északi-sarki jégmezők rohamosan olvadnak az ember okozta éghajlatváltozás következtében. Az elmúlt ötven évben 4 Celsius-fokkal emelkedett e terület átlaghőmérséklete – hívja fel a figyelmet a WWF Magyarország.

A tengerbe fulladnak a legyengült jegesmedvék 1

Õ hogy végzi majd? (forrás: WWF)


Az olvadó jégmezőkön a jegesmedvék nehezebben jutnak táplálékhoz, és egyre megerőltetőbb távokat kell úszva megtenniük. A medvék soványodnak, ezáltal romlik a kondíciójuk. Sőt, már gyakran megtörténik az elképzelhetetlen is: a jegesmedvének elfogy az ereje mielőtt partot érne, és örökre vízbe veszik.

„Ha most nem cselekszünk, akkor az évszázad végére az északi sarkvidékről teljesen eltűnik majd nyaranta a jég – ami a véget jelentheti a jegesmedvék számára” – fogalmazott a klímaváltozás elleni harcot sürgetve Csáki Roland, a WWF igazgatóhelyettese. A zöldszervezet interaktív weboldalon mutatja be a jegesmedvék problémáit és játékos kvízkérdésekkel igyekszik tudatosítani a klímaváltozás káros hatásait.

Eltűnik a barnamedve is?

Az ő jövője sem biztos (forrás WWF/Vladimir Fionov)

Az ő jövője sem biztos (forrás WWF/Vladimir Fionov)

Eltűnőben vannak az európai barnamedvék is, alig ötvenezer példányuk él a kontinensen. A legsúlyosabb a helyzet a Keleti-Alpokban, ahol mindössze 38 állatot tartanak számon, holott a hegység területének 34 százaléka kiválóan alkalmas a medveéletre és mintegy ezer egyednek nyújthatna élőhelyet – idézi a National Geographic Online a WWF szakértőit.

A faj túlélése csupán a kontinens északi részén garantált. Oroszország európai területein, Finnországban, Norvégiában és Svédországban összesen mintegy 40 ezer barnamedve élhet. A Kárpátok medvepopulációja becslések szerint 8100 példányra rúg, a Dinári-hegységben Szlovéniától Albániáig pedig további 2300 medve él.

A Tátrában egyébként a szlovák hatóságok szerint túlságosan elszaporodtak a medvék: már nyolcszázan vannak és állítólag az embereket is veszélyeztetik. Ezért elhatározták, hogy minden második állatot kilövik. A terv ellen viszont a hegység Lengyelországba átnyúló részén élő medvék épsége miatt aggódó lengyel környezetvédők tiltakoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik