Gazdaság

Távozik Katona Tamás

Félreérthető volt Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár nyilatkozata az ingatlanadó kivetésének 9,5 millió forintos alsó határáról, mivel erről még nem született döntés. Katona felajánlotta lemondását, amit a kormányfő elfogadott, mivel másodízben bakizott az államtitkár.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken elfogadta Katona Tamás lemondását, ezért kezdeményezi a Pénzügyminisztérium államtitkárának tisztségéből történő felmentését.


A kormány és a kormányfő továbbra is számít Katona Tamás munkájára, más, később meghatározandó beosztásban – közölte a MeH.


Bakik

A közlemény azonban azt is megjegyzi, hogy a kormányfő megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy kormányzati tisztviselők nyilatkozatai olyan szándékokat tulajdonítsanak a kormánynak, amelyekről döntés semmilyen formában nem született, amelyek nem tükrözik a kormány konkrét álláspontját, pontos terveit. Ezzel arra utaltak, hogy Katona Tamás egy csütörtöki nyilatkozata kapcsán a sajtó tényként kezelte, hogy az ingatlanadó kivetésénél 9,5 millió forint lesz az értékhatár, az adót az ennél drágább ingatlanokra vetik ki. (Ennek nyomán mi is rögtön számolgatni kezdtünk, vajon mely ingatlanokat sújtja majd az adó.)


Az államtitkárnak az ingatlanadóval kapcsolatos csütörtöki nyilatkozata – egy korábbi hasonló esetet követően második alkalommal – ilyen hamis látszatott keltett, ilyen nyilatkozat megtételére felhatalmazása nem volt. A korábbi eset felvetésekor a MeH közlemény arra utal, hogy június 22-én az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) Katona Tamás elképzelhetőnek tartotta, hogy a 15 százalékos áfa 20 százalékosra emelése helyett két kulcson változtassanak. Az OÉT munkaadói oldala ugyanis azt javasolta, hogy a 15 százalékos kulcs 17-re, a 20 százalékos 23-ra változzon. Katonának akkor azért kellett visszakoznia, mivel a kormánykoalíció két pártja korábban már rögzítette az áfa 15 százalékos kulcsának 20 százalékosra növelését, attól eltérni nem kívántak.


Később döntenek a részletekről


A közlemény hangsúlyozza, az ingatlanadó bevezetése bekerült a konvergenciaprogramba. Az ingatlanadó koncepciójának megfogalmazására azért van szükség, mert „az igazságosság megköveteli, hogy a vagyonnal rendelkezők ne csupán – olykor csak részben – látható jövedelmük, hanem tényleges vagyoni helyzetük alapján is hozzájáruljanak a közterhekhez. Ezért indokolt a vagyonra is kiterjeszteni a közteherviselést.”


Az ingatlanadóval érintett adózók körének, az adó alá vont ingatlanoknak a meghatározása, az adó kiszámításának, kivetésének és beszedésének módja, valamint a mentességeknek, a kedvezményeknek a kidolgozása további szakmai vizsgálatok és elemzések tárgya. A részletekről társadalmi, politikai egyeztetések keretében születik döntés – hansúlyozza a MeH Közelménye.


A Pénzügyminisztérium államtitkári posztjának betöltéséről szóló döntés később várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik