Élet-Stílus

Nincs pardon!

Nem maradhat a jelenlegi helyén a Zöld Pardon, mivel az újbudai képviselõ-testület elutasította a közterület-használati kérelmét. Ez azonban nem érinti a mûködési engedélyt, így máshol folytathatja a mûködését a szórakozóhely. A döntés indoklását egyelõre nem hozták nyilvánosságra.

Elutasította csütörtök este az újbudai képviselõ-testület a Zöld Pardon (ZP) közterület-használati kérelmét, így nem maradhat a Petõfi híd budai hídfõje mellett a szórakozóhely – közölte Horti István XI. kerületi jegyzõ a döntés után.

A jegyzõ elmondta: a ZP vezetõsége pénteken kapja kézhez a döntést, illetve a határozatot, amelyben elõírják, hogy mikor kell elhagynia a területet. A ZP-nek október 31-ig van érvényes engedélye.

Az újbudai önkormányzat csütörtök este közleményben tudatta: a ZP és a Rio október 31-ig tarthat nyitva, ezt követõen a felépítményeket el kell bontani és vissza kell állítani a tér eredeti állapotát.

Hangsúlyozták, hogy nem a Zöld Pardonnal, hanem a helyszínnel van a probléma, éppen ezért továbbra is nyitottak a javaslatokra, minden tõlük telhetõt megtesznek, hogy “a helyzet mindkét fél számára megfelelõen rendezõdjön”.

A vitáról – mivel zárt ülésen tárgyalták – a jegyzõ nem közölhetett részleteket, de mint mondta, az elutasítás indokai pár napon belül felkerülnek az internetre. A ZP mûködési engedélyét a döntés nem érinti, így elköltözhet egy másik helyszínre – tudatta a jegyzõ.

A Zöld Pardon (ZP) augusztus 1-jén nyújtotta be kérelmét az önkormányzathoz, hogy további öt évre – 2016. október 31-ig – bérelnék a Petõfi híd budai hídfõjénél fekvõ területet. A környék lakóitól azonban az önkormányzat állítása szerint százával érkeznek a panaszok az éjszakai hangoskodás és az eldobált szemét miatt. A kerület úgy véli, a probléma alapvetõen nem a ZP-vel, hanem a helyszínnel van. Ha az üzemeltetõk javasolnak a kerületen belül egy másik, a lakók életét kevésbé zavaró helyszínt, az önkormányzat hajlandó tovább egyeztetni a témáról.

Felmerült, mint lehetséges helyszín a Rákóczi (volt Lágymányosi) híd környéke. De a ZP üzemeltetõi szerint ez nem jó ötlet. “Úgy gondoljuk, hogy a Zöld Pardon jelenleg a közlekedés és a zaj szempontjából is ideális helyen van, és esetleges elköltöztetése a Rákóczi hídhoz több problémát okozna, mint amennyit megoldana” – írták Rétvári Bencének, a XI. kerület kereszténydemokrata képviselõjének címzett nyílt levelükben.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A nyílt levélben kitértek arra is: az önkormányzat utóbbi nyilatkozatai szerint nem a zaj okozza a problémát; ezt támasztják alá a hivatalos zajszintmérési jegyzõkönyvek is. “Ha a zajt most újra problémának látják, annyit mindenképp megjegyeznénk, hogy a Zöld Pardonhoz esõ legközelebbi lakóház nagyjából ugyanolyan távolságra van a Zöld Pardon jelenlegi helyétõl, mint a javasolni vélt új területhez legközelebb esõ házak, a Bogdánfy utcai lakótelep épületei” – írták a levélben.

Mint fogalmaztak: “Ha a XI. kerületi önkormányzat most is zavaró tényezõként tekint a Zöld Pardonba érkezõ fiatalokra, akkor a fenti helyszínen ez még hangsúlyosabban jelentkezne. A Zöld Pardon elköltöztetése nem megoldaná, hanem megsokszorozná a problémát.”

Az 1999 óta mûködõ – a fiatalok körében rendkívül népszerû, olcsó belépõirõl híres – szórakozóhely nem ismeri el az önkormányzat által emlegetett több száz lakossági panasz létezését. Tájékoztatásuk szerint többszöri kérés ellenére egyszer sem engedték meg a szórakozóhelyet üzemeltetõ cégnek, hogy megismerje a panaszok tartalmát és pontos számát. Mint írták: az önkormányzat állítása szerint a problémát fõként a zaj és a szétdobált szemét okozza, a ZP környékén azonban több népszerû szórakozóhely is található. A ZP a maga részérõl – ahogy az a szerzõdésben is rögzítve van – köteles gondoskodni a környék tisztaságáról és biztonságáról, de ennek a kötelezettségének maradéktalanul eleget is tett – fûzték hozzá.

A biztonságot és a rendet fenntartó több millió forint értékû szolgáltatások megrendelése mellett az önkormányzat által kijelölt zajszakértõ, a hatóság saját mérései, valamint a Zöld Pardon zajszintmérései is folyamatosan azt bizonyítják, hogy a kibocsátott zaj nincs a határérték fölött – olvasható a közleményben.

A Zöld Pardon helyére a képviselõ-testület döntése szerint eredetileg országzászló került volna, amellyel az új alaptörvényre emlékeztették volna a fõvárosiakat, végül ezt az ötletet elvetették.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Egyébként április elején már elbontatta volna az önkormányzat a Zöld Pardont és a kerület másik kedvelt szabadtéri szórakozóhelyét, a Café del Riót. Végül azonban a testület megújította a közterület-használati engedélyeket, de csak október 31-ig. Az üzemeltetõ cégek által az önkormányzatnak fizetendõ díjakat megemelte a képviselõ-testület.

Tarlós István csütörtökön az InfoRádiónak kijelentette, nem támogatja a ZP bezárását, mert ez a szórakozóhely biztonságos és színvonalas szórakozást nyújt a fiataloknak.

Volt tömegrendezvény a ZP becsukása ellen, a szervezõk és a támogatók gyûjtöttek aláírást (közzel 11 ezer névvel), hivatalosan tiltakoztak minden lehetséges fórumon, de úgy tûnt, Hoffmann Tamás újbudai polgármester nem tántorítható el a bezárástól.

A ZP-re többször rávetült egyébként a politika árnya. Molnár Gyula polgármesterségének kezdetén fideszes helynek titulálták õket, most, mikor kormánypárti a kerület vezetése, MSZP-snek.
Külön érdekesség, hogy 1999-ben, a ZP indulásakor épp Hoffmann Tamás volt a vagyongazdálkodási bizottság elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik