Gazdaság

Nem jött be az áfacsökkentés

Januárban 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az egyéves infláció 2,7 százalék volt. Az áfacsökkentés mindössze 1,1 százalékban éreztette hatását.


 


Alullőtték

A januári infláció messze meghaladja az elemzői konszenzusokat. A Napi gazdaság felmérése 2,45 százalékos, a Reuters januári elemzése pedig 2,37 százalékos árszínvonal emelkedést jósolt az év első hónapjára.

2006. januárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalék volt, 2005. januárhoz viszonyítva pedig 2,7 százalékkal növekedtek az árak – áll a Központi Statisztikai Hivatal közleményében.


Az áfa kulcsának 5 százalékkal történő csökkentése (illetve a jövedéki és regisztrációs adó mértékének változtatása) az átlagos árszínvonalat 1,1 százalékkal mérsékelte. Az áfacsökkentés hatása meghatározóan a ruházkodási termékek, a tartós fogyasztási cikkek, valamint az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szolgáltatások egyes csoportjainál volt megfigyelhető.


Egy hónap alatt – 2005. decemberhez viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,7 százalékkal növekedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek – 5,4 százalék – ára. Azonban árcsökkenés következett be a gyümölcs-, zöldséglé, a kávé és a fűszerek, ételízesítők esetében.


Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal növekedtek. A legnagyobb mértékben – 1,4 százalék – a szeszes italok, dohányáruk árai emelkedtek. A szolgáltatások átlag feletti, 0,7 százalékos áremelkedésén belül, a helyi tömegközlekedés díjtételei 8,4 százalékkal, a tv-előfizetésé 5,4 százalékkal emelkedtek.


A ruházkodási termékek, a tartós fogyasztási cikkek és az egyéb cikkek, üzemanyagok körében árcsökkenés következett be. Ez utóbbin belül azonban a gyógyszer, gyógyáru 1,2, a járműüzemanyag-árak 0,8 százalékkal emelkedtek.


Tizenkét hónap alatt, 2005. januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal emelkedtek. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt a cukor, a sertészsiradék valamint a kenyér és a sertéshús ára.


A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4,9 százalékkal, a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005. januárban. A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben – 1,5 százalék – emelkedtek. A szolgáltatások átlagot meghaladó, 4,1 százalékos áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 12,4, a csatornadíj 9,9, a szemétszállítás 9,0 százalékkal drágult. Az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (4,0 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok 10,3 százalékkal kerültek többe, mint 2005. januárban.


A legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult, 4,9 százalékkal, ezen belül az elektromos energia 6,9, a vezetékes gáz 5,9 százalékkal növekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik