Gazdaság

Ukrajna nem kér az orosz gázból

Két nappal az orosz-ukrán gázegyezség után az ukrán Naftohaz közölte, hogy idén egyáltalán nincs szüksége az orosz gázra: az átfogó türkmenisztáni szállítási szerződés alapján a továbbiakig nem szorul az érezhetően drágább orosz gázszállításokra.

Jogi útra kívánja terelni és parlamenti vizsgálatot is követel a szerdán megkötött ukrán-orosz gázár-megállapodásról Julija Timosenko volt ukrán kormányfő. A politikusasszony élesen bírálta a Naftohaz ukrán és a Gazprom orosz gázkonszern egy nappal korábban kötött megállapodását, amelynek értelmében Ukrajna az energiahordozó ezer köbméteréért az eddigi 50 dollár helyet 95 dollárt fog fizetni.


 Ez ugyan majd kétszerese a korábbi tarifának, de jóval elmarad a korábbi 220-240 dolláros orosz árköveteléstől. Timosenko – akit egyébként országában „gázhercegnőnek” is neveznek a gázszektorban korábban betöltött tevékeny szerepéért – kijevi sajtóértekezletén „nonszensznek” nevezte a szerinte „hatalmas átverést”. Szerinte a megállapodást tartalmazó dokumentum hazaárulás.

Közölte: a mögé fölsorakozott politikai erők nemzetközi bírói szervekhez fordulnak, a parlamentet egy vizsgálóbizottság felállítására kérik, és bűnvádi eljárás megindítását kezdeményezik az ügyészségen. Timosenko szerint a megállapodás labilissá teszi a gáz árának alakulását Ukrajnában. Azt is kifogásolta, hogy az ügyletbe bevonták a RosUkrEnergo orosz-osztrák kereskedőcéget is, amely ellen vizsgálat folyik Ukrajnában a szervezett bűnözéssel kiépített feltételezett kapcsolatai miatt.

Időközben Oroszország dühösen reagált az amerikai külügyminisztérium azon bírálatára, amely szerint a többszörös orosz gázáremelési szándék “nyilvánvalóan politikai indíttatású” volt és Oroszország viselkedése megmutatta, hogy nem kész arra, hogy felelősségteljes energiaszállítója és résztvevője legyen a világgazdaságnak.


A pénteki orosz külügyi közlemény szerint Moszkvát meglepte az amerikai bírálat hangvétele és tartalma. Moszkva szerint az Ukrajnával elért megállapodás szilárd alapot teremt az orosz gáz biztos, hosszú távú európai szállításához és fontos hozzájárulás az európai energiabiztonsághoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik