Gazdaság

Bírálják Schröder “gázvezeték-posztját”

Az Európai Bizottság alenöke, az észt Siim Kallas is bírálta csütörtökön Gerhard Schröder korábbi német kancellárt új állása miatt a Balti-tengeri német-orosz gázvezetéknél.

Egy észt lapnak nyilatkozva Siim Kallas, korábbi észt kormányfő kijelentette: Schröder döntése Németországot, mint államot kompromittálja. A bizottság etikai kódexe nem engedélyezne ilyesmit. Kallas szerint Schröder sohasem kapná meg a posztot ha az uniós normákat alkalmaznák. Észtország egyike a gázvezeték-projekt veszteseinek, mivel a vezeték megkerüli Észtországot.

Gerhard Schröder volt német kancellár nemrégiben egy interjúban már visszavágott azoknak, akik bírálják, mert állást vállalt egy olyan üzleti vállalkozásban, amelynek létrejöttét kancellár korában elősegítette. Schröder a múlt péntek óta áll a bírálatok kereszttüzében.

Német lapértesülések szerint 200 ezer eurótól egymillió euróig terjedhet az az összeg, amelyet a Balti-tengeri német-orosz gázvezetéket működtető konzorcium felügyelő bizottságának elnökeként kapna. A volt kancellár szerint ezek az adatok “légből kapottak, s bizonyosan túlzóak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik