Gazdaság

Sztrájkveszély a hazai reptereken

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat három szakszervezete sztrájkbizottságot hozott létre, így tiltakozva a szervezet állítólagos privatizációja ellen.

Metes György, a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének (MLSzSz) elnöke lapunknak elmondta, hogy semmiféle tájékoztatást nem kaptak az átalakulásról, véleményezési jogaikkal nem élhettek. Metes szerint csak informális úton értesültek arról, hogy a szolgálatot át akarják alakítani gazdasági társasággá, és privatizációját készítik elő.

A szakszervezet vezetője – aki már évek óta nem áll a HungaroControl alkalmazásában, viszont a Jobbik Magyarországért mozgalom politikusa – szerint sem a HC vezetése, sem a tulajdonosi jogokat gyakorló Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem reagált a szakszervezetek 19 pontban összefoglalt követeléseire.


A HC céggé alakítása nem új ötlet, de az elmúlt két évben nem történt meg. Mudra már 2003 márciusában erről beszélt, de a cég azóta sem alakult át.

A három szakszervezet (jelesül az MLSzSz mellett az Irányítástechnikai Dolgozók Szakszervezete valamint az Irodai és Gazdasági Dolgozók Szakszervezete) követelései között nem szerepel az átalakítás leállítása, de szeretnék elérni, hogy ha erre sor kerül, akkor a közalkalmazottból egyszerű alkalmazottá váló dolgozókat kompenzálják, foglalkoztatási garanciákat szeretnének, és ötéves kollektív szerződést.

Legutóbb szombaton találkoztak a szakszervezetek a szaktárca képviselőivel, Metes szerint ez volt az utolsó csepp a pohárban, hétfőn megalakították sztrájkbizottságukat. Tíz napot adtak a tárcának arra, hogy reagáljon követeléseikre, azután Metes „nem zárja ki” a sztrájk lehetőségét sem. A reagálásra adott határidő némiképp rövidre sikeredett, szerkesztőségünk tudomása szerint ugyanis Mudra István jelenleg külföldön tartózkodik.

Metes már korábban kijelentette, hogy a HC nemzeti kincs, amit nem szabad magánosítani. Két héttel ezelőtt a Jobbik feljelentette Mudra Istvánt, a HungaroControl igazgatóját a tervezett magánosítás miatt hűtlen kezelés gyanújával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik