Gazdaság

Hodorkovszkij a krasznokamenszki börtönben

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz volt vezérigazgatója és legnagyobb tulajdonosa a szibériai Csitai területen fekvő Krasznokamenszk börtönében tölti napjait.

A 42 éves Hodorkovszkij, aki egykor Oroszország leggazdagabb embere volt, október óta tölti nyolcéves büntetését, amelyet adócsalásért és sikkasztásért szabtak ki rá. A bíróság ítélete szerint az üzletember privatizációs csalással jutott vagyonhoz a Szovjetunió összeomlása után, majd ebből építette fel a Jukoszt, amely Oroszország első számú olajvállalata volt. A hatóságok szerint a Jukosz vezetőjeként több milliárd dolláros adócsalásokkal rövidítette meg az államkasszát.

Hodorkovszkij maga, és számos elemző ezzel szemben úgy véli, hogy a milliárdos üzletember koncepciós per áldozata. A leggazdagabb oroszként ugyanis két kis liberális pártot támogatott anyagilag, és nem titkolta: 2008-ban orosz elnök szeretne lenni. Több szakértő szerint a Hodorkovszkij elleni perrel Putyin egyértelműen jelezte: a politikába avatkozó oligarchákat megbünteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik