Gazdaság

Július végére meglesz az éves deficit

Az államháztartási hiány mértéke továbbra is aggasztó méreteket ölt. A deficitet le kell szorítani, ezért az adócsökkentés lépéseinek átütemezését szorgalmazza a Kopint-Datorg Rt. csütörtökön közzétett legfrissebb konjunktúrajelentése.

Olvassa el!

A Kopint-Datorg részletes prognózisának főbb számait itt megnézheti, a többi kutatóintézet előrejelzését pedig itt találja.

Magyarország gazdasági növekedése várhatóan éves szinten 3,6 százalékos lesz, a munkanélküliség mérséklődésére azonban az év végéig nem lehet számítani – állapítja meg a magyar gazdaság helyzetéről a Kopint-Datorg Rt. jelentése.

Jó hír, hogy a beruházások gyors növekedése az elemzés szerint várhatóan továbbra is folytatódik, a külkereskedelmi- és a folyó fizetési mérleg hiánya csökken. Az infláció mérséklődése szintén folytatódik, az előrejelzések szerint 3,6 százalékos lesz az év átlagában.

Az államháztartási hiány mértéke azonban továbbra is aggasztó: július végére átlépi az évre tervezett deficit szintjét. Az ESA szerinti hiány a számítások szerint a GDP 5,4 százaléka lesz várhatóan (ez a hiánymutató azonban a magán-nyugdíjpénztárak bevételeinek és kiadásainak beszámításával jelzi a büdzsé pozícióját, azaz javítja az egyenleget).

Át kell ütemezni az adócsökkentést

A Kopint-Datorg jelentése egyetért az adócsökkentés irányával és mértékével, mivel azonban a várható bevételcsökkenés fedezete a kiadás oldalon – egyetlen év alatt – nem teremthető meg, az államháztartás hiányát – adócsökkentéstől függetlenül – apasztani kell. A jelentés megfontolandónak tartja a tervezett adócsökkentési lépések átütemezését. Közülük 2006-ban csak a legszükségesebbek megvalósítását javasolja, azaz az áfakulcsok vagy a tb-járulékok csökkentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik