Gazdaság

20 millió dolláros kiesés a Richternél

A Richter Gedeon Rt.-nek az év második felében mintegy 20 millió dollár árbevételkiesést fog okozni az oroszországi ingyenes gyógyszerprogramban történő változás.

Oroszországban egy rendeletmódosítás miatt az év elején bevezetett ingyenes gyógyszerprogram keretében elsősorban az Oroszországban gyártott készítmények írhatók fel a betegeknek. Az e célra szállított készítményeknek 2005. július 1-jéig az országba kell érkezniük. A rendeletmódosítás kedvezőtlen hatása a Richter második féléves szállításaiban fog jelentkezni.

A gyógyszergyár ezért azt tervezi, hogy a “közgyógy”-listán szereplő termékeit oroszországi leányvállalatánál, a Gedeon Richter RUS-nál fogja gyártani.

A Richter Rt. a 2005 első negyedéves oroszországi szállításainak mintegy 25 százalékát bonyolította le a gyógyszertámogatási program keretében. Ez mintegy 10 millió dollár plusz árbevételt hozott a cégnek. A teljes oroszországi kivitel értéke 41,8 millió dollár volt az év első három hónapjában.

Az orosz költségvetés patikai áron 1,7 milliárd dollár támogatást szán 2005-ben a szociálisan rossz helyzetben lévő betegek számára indított ingyenes gyógyszerprogramra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik