Gazdaság

Két dudás egy hajóban

Két dudás nem fér meg egy csárdában. A népi bölcsességre az üzleti világ is képes rácáfolni. Különösen, ha a két dudás egy hajóban evez.

Két dudás egy hajóban 1

Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója és Sugár András, a Westel vezérigazgatója között sokan bármikor kirobbanni kész feszültségeket sejtenek. A magukat jól értesültnek tartók állítják: a hazai távközlési piac legnagyobb vállalkozásának számító Matáv erős emberei nemcsak vetélytársaiknak, de ha kell, egymásnak is keresztbe tesznek. Bármi is az igazság, a pletykák értékéből sokat levon, hogy miközben a Matáv – a tulajdonosok megelégedésére – a magyar távközlés legeredményesebb vállalkozása, a különféle szakmai elismerések halmozásában valóban versengő vezetőpáros immár bátran pályázhat az európai telefonpiac legrégebben hivatalban lévő menedzsereinek címére.

AZ ELSŐ HAT ÉV. “Hatéves koromig egy kolumbiai faluban laktam, azóta semmi érdemleges nem történt velem” – írta Gabriel Garcia Marquez Nobel-díjas író, s ma is sokan vallják a gyerekkor meghatározó voltát. Ezt saját tapasztalatai alapján Straub Elek is általános érvényűnek tartja. A Matáv irányítói posztját 1995-ben a maga csendes módján megszerző menedzser biztos benne, hogy életpályáját gyermekkori élményei határozták meg.




 

Két dudás egy hajóban 2

Straub Elek

, a Matáv-csoport elnök-vezérigazgatója
1968. Villamosmérnöki diplomát kap a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1972. Gazdasági mérnöki oklevelet szerez 1970-80. A Munkaügyi Minisztériumban, számítástechnikai főosztályvezető. 1980-90. A Központi Statisztikai Hivatal számítástechnikai főosztályvezetője, majd elnökhelyettese, valamint a kormány tanácsadója és informatikai fejlesztési bizottságának vezetője. 1990. Az IBM Magyarország vezérigazgatójává nevezik ki. 1995. június 7. A Matáv igazgatóságának tagja lesz. 1995. július 17. Kinevezik a Matáv vezérigazgatójává. 1996. január 31. A Matáv igazgatóságának elnökévé választják. 1999. Megkapja Az Év Menedzsere magyarországi díját. 2000. Megkapja Az Év Vezérigazgatója nemzetközi díját.


Két dudás egy hajóban 3

A Matáv.

A Deutsche Telekom (DT) legeredményesebb külföldi vállalkozásává fejlődött társaság a vezetékes telefóniában 80 százalék feletti részesedéssel dicsekedhet. Mobiltelefon vállalkozása, a Westel Mobil Távközlési Rt. a magyar piac vezető rádiótelefon szolgáltatója. A Matáv leányvállalatai az internet, illetve üzleti kommunikációs piacon is meghatározó pozíciót vívtak ki maguknak. A többségi részesedésével működő Makedonski Telekomunikacii (MakTel) AD Macedónia kizárólagos vezetékes- és vezető mobiltelefon szolgáltatója.

“Életem talán legnagyobb szerencséjét különös módon a család egyik tragédiájának köszönhettem” – emlékszik vissza Straub Elek. Édesapját 1956-os szerepe miatt internálták. Ez pedig együtt járt azzal, hogy gyermekét is eltanácsolták az iskolából. Nem maradt más számára, mint a közeli német tannyelvű iskola az Eötvös József Gimnáziumban. Tetszett vagy sem, az idegen nyelv tökéletes elsajátítása itt létkérdés volt, később azonban karrierje építésében hatalmas előnynek bizonyult.

Igaz, akkoriban ezt ő maga még nem egészen így látta, és az azóta “történelemmé vált” gyermekkori hobbijainak, a barkácsolásnak, a kertészkedésnek élt. A munkatársai által szerénynek és visszahúzódónak, egyszerre három-négy kérdés megoldásán gondolkodó, minden területen otthonosan mozgó vezetőnek tartott Straub Elek mindenesetre még most is mérges, ha arra gondol: az egyetemen készült értékelés a közepes szorgalmú tanulók közé sorolta. Elismeri, soha nem tartozott az eminens diákok közé, ám úgy véli, a közepes tanulóktól éppen olyan messze volt, mint tőlük. Olyannyira, hogy az otthonról hozott értékrendet máig teljesen a magáénak érzi. Ahogy visszaemlékszik, családjának minden forintért keményen meg kellett dolgoznia, így aztán a tanulás iránti elkötelezettség, a munka, az erkölcsi tartás, az etikus magatartás a magánéletében és munkájában megkérdőjelezhetetlen kritérium.

Az első hat év fontosságáról csaknem ugyanezt mondja az üzleti világba az elsőként induló magyarországi rádiótelefon szolgáltató, a Westel Rádiótelefon Kft. 1991-es megalakításakor berobbant Sugár András is. Az egyetlen dolog, amihez értelmiségi szülei hozzásegíthették, az a tudás, a diploma volt. A “szegények vagyunk, de jól élünk” anyai filozófia jegyében felnövő, annak idején egész télen egyetlen tréningruhában iskolába járó, ma már sikeres üzletember keménységét, határozottságát jelentős részben az atyai szigorra vezeti vissza. A tekintélyelvű nevelésnek nem híve, ám maga is jót derül, miközben elismeri: az üzleti életben mutatott magatartása alapján ezt kevesen hinnék el róla.

Ehhez hasonlóan azt sem sokan gondolnák, hogy a gyermekkorában mindig nagy utazásokról ábrándozó Sugár András csendes gyerek volt. Egy-egy tanári pofonnal lezárható néhány kisebb “balhéban” természetesen benne volt, de nem számított “bandavezérnek”. Kitűnő tanulónak viszont igen. Így aztán valahogy az is természetes volt, hogy az egyetemre is első nekifutásra felvették. Ennek a jelentőségét azonban csak utólag értette meg, miként az is csak felnőtt fejjel tudatosult benne, hogy számára történelemtanár nagyapja és külkereskedő nagybátyja volt a példa. Tőlük tanulta meg, hogy nem kell mindig “verekedni”, és az ember néha jobban teszi, ha befogja a száját.




 

Két dudás egy hajóban 4

Sugár András

, a Westel Rt. vezérigazgatója
1969. Villamosmérnöki diplomát kap a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1969. Pályáját fejlesztő-mérnökként kezdi meg az Elektromechanikai Vállalatnál. 1974. A Külkereskedelmi Minisztérium munkatársa lesz. 1980. A kereskedelmi tanácsos helyettese Magyarország kereskedelmi kirendeltségén New Yorkban. 1985. Az Intercooperation Rt. vezérigazgató-helyettesévé nevezik ki. 1988. A Transelektro Rt. kereskedelmi igazgatója és vezérigazgató-helyettese lesz. 1991. Kinevezik a Westel Rádiótelefon Kft. vezérigazgatójává. 1993. A Westel Mobil Rt. vezérigazgatója lesz. 2000. Elnyeri a Legjobb Vállalatvezető Magyarországon címet. 2001. Megkapja a Dale Carnegie Vezetői Minőség Díjat.


Két dudás egy hajóban 5

A Westel.

A Matáv 100 százalékos tulajdonában lévő társaság a Hírközlési Felügyelet adatai szerint február végén 48,89 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a hozzávetőleg 7 millió előfizetőt számláló GSM mobilpiacon. Az elmúlt év végén 3,4 millió előfizetőt kiszolgáló cég ügyfeleinek 75 százaléka az előre fizetett kártyás szolgáltatásokat vette igénybe. A Westel a Matáv meghatározó vállalkozása. A cég 2003. március 18-i rendkívüli közgyűlésén született döntés szerint erre az évre 64,3 milliárd forint osztalékelőleget fizet tulajdonosának.

TALÁLKOZÁSOK. Maguk sem teljesen biztosak benne, pontosan mióta ismerik egymást. Bár néha örökkévalóságnak tűnik, kapcsolatuk egy évtizedes sincs. Először 1995-ben a Balatonnál találkoztak – mondják mindketten. De, hogy Tihanyban, a Westel százezredik előfizetőjének megünneplésére tartott bulin, vagy Balatonaligán egy megbeszélésen, ez ma már bizonytalan, de nem is olyan fontos.

“Nem vagyok babonás, úgyhogy nem fordulok vissza, ha átmegy előttem egy fekete macska. Azt hiszem, nagyon is két lábbal járok a földön” – értékeli saját magát Straub Elek. Egyes helyzetekben hátránynak tartja, hogy gondolkodását kizárólag a tények és tapasztalatok mozgatják. Az persze, hogy az ezoterikumra nem fogékony, önmagában kevés problémát okoz. Azt viszont már korlátnak érzi, hogy nem könnyen szárnyal. Amikor korábban az IBM-nél dolgozott, eszébe se jutott, hogy valaha egy annál is nagyobb feladat szabta kihívásnak kell megfelelnie. Csendesen ismeri be: saját szakterületén sikeresnek, mi több, nagyon sikeresnek tartja magát. Ezzel együtt biztos benne, hogy neki a Matáv és nem a Westel irányítása a személyre szabott feladat. Az utóbbinál ugyanis a “matávos szürke hétköznapokra” jellemző, jól tervezhető munka helyett gyors, innovatív döntésekre, intuícióra és több kreativitásra van szükség. Éppen ezért a Matáv-csoportot “szerencsés kombinációnak” tartja. Olyan cégnek, amelyen belül eltérő életciklusú vállalkozások működnek, s azok irányításához sikerült megtalálni a megfelelő habitusú vezetőket.

TANULTAK EGYMÁSTÓL. “Az üzletben egy maximum és több optimum van. Azt pedig nem olyan nehéz belátni, hogy nem lehet mindig a maximumra törekedni” – teszi hozzá Sugár András. Mivel nem lehet egyszerre mindenkinek igaza, meg kell tanulni kompromisszumokat kötni. Ebben számára a Matáv első embere nagyon jó partner. Úgy tartják, sokat tanultak egymástól. Együttműködésük a feladatok megosztásán alapul, s távolról sem valamiféle alá-fölé rendeltségen. Bizalmas viszonyukat nem árnyékolja be, hogy miközben a Matáv vezetékes üzletágának eredményei évek óta stagnálnak és a mobilüzletág dinamikusan fejlődik, az anyavállalat eredményeihez a Westel évről évre tekintélyes összegekkel járul hozzá. Így 2003-ra például a mobiltelefon-társaság 64,3 milliárd forint osztalékelőleget fizet a Matávnak. Persze volt ez fordítva is, a kilencvenes évek második felében a mobil hálózat fejlesztését a vezetékes üzletág eredményeiből finanszírozták.

Straub Elek nem lepődik meg, amikor azt hallja, üzleti partnerei és munkatársai diplomatikus, a rendelkezésére álló szervezeti egységeket és formákat, irányítási struktúrát jól használó menedzsernek tartják. De nem sértődik meg akkor sem, amikor ellenfelei a ravaszságát emlegetik és felhánytorgatják, hogy nem bánik kesztyűs kézzel a vele szemben fellépőkkel. Ő maga mindenesetre hiszi, hogy egy Matávhoz hasonló nagyvállalatot nem lehet gyenge kézzel, az erőforrások kihasználása nélkül eredményesen irányítani. “Ha valóban kézi irányítással vezetném a Westelt, aligha nyerhettük volna meg az Európai Minőségi Díjat” – reagál a vezetői stílusát értékelő külső véleményekre




 Mi a véleménye…
 …a távközlési piacról?
Straub:
“Számomra még mindig nagyon vonzó és személyes perspektívát biztosít.”
Sugár:
“A jövőben a piaci versenyben a szolgáltatók sorsát az elérhető tartalom és az alkalmazások döntik majd el.”

…az EU-csatlakozásáról?
Straub: “Nagyon örülök neki.”
Sugár: “Maximálisan támogatom, a kétkedőknek pedig üzenem: jobb bent, mint kint.”

…az üzleti életről?
Straub:
“Ma már elmondhatjuk, hogy éretté vált.”
Sugár : “Nem rosszabb, mint a külföldi.”

…az iraki háborúról?
Straub:
“Nagyon nem szeretem a háborút.”
Sugár: “Ki fog derülni az igazság…”

…az autókról?
Straub:
“A korábban használt Audit ellopták, utána Jaguarra váltottam. Ezt talán nem lopják.”
Sugár: “Bőven elégedett vagyok a négykerék-meghajtású Audimmal.”

SUGÁR ANDRÁS. Ezek ugyanis azt sugallják: Sugár lényegében egy, a “pallosjoggal és a többi királyi előjoggal” egyaránt kedve szerint rendelkező intuitív vezető. A Westelnél mindehhez hozzáteszik, a vezérigazgató nem szereti széles körben megvitatni a döntéseit, az adott szakterület vezetőivel azonban mindig egyezteti elképzeléseit. Sugár András persze nem lepődik meg, amiért keménykezű cégvezetőnek tartják. Szerinte ez elsősorban a Westel 450 indulása körüli bizonytalansággal, azzal a bizonyítási kényszerrel függ össze, amely a társaságot és kulcspozícióban lévő munkatársait kezdetben jellemezte. Mindez azonban ma már a múlté. Azt pedig, hogy a Westelen belül demokratikus szemlélet uralkodik, szerinte bizonyítja a társaság vezetőgárdájának állandósága.

“Én vagyok a Westel igazgatóságának elnöke, és pontosan tudom, hogyan működik a társaság” – áll ki Sugár András mellett Straub Elek. Úgy véli, Sugár markáns vezetői stílusa a külső szemlélő számára valóban olyan képet mutathat, mintha a cégnél egyetlen ember kezében futna össze minden szál, s a döntéseket is egy személy hozná. Belülről nézve azonban a Matáv és leányvállalata működése között nincsenek érdemi különbségek. Noha el kell ismerni, hogy mindkét cég menedzsmentje a saját “fegyvertárából” választja ki az aktuális problémák megoldásához legmegfelelőbbnek tartott eszközt.

Ezzel együtt a Matáv-csoport két meghatározó vezetője is tisztában van vele: munkatársaik nagyon is érzik a különbséget a vezetékes és a mobil üzletág között. A Matáv vezetői nem panaszkodnak Straub Eleknek westeles kollégáik magasabb fizetése, vagy esetleg jobb gépkocsijai miatt, ám ezeknek a feszültségeknek a tényét az elnök-vezérigazgató sem tagadja. Szerinte azonban ezt nem szabad dramatizálni. A jövedelemkülönbségek ugyanis távolról sem azt jelentik, hogy a Westelnél azonos munkáért lényegesen többet fizetnek. Emellett nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy az egyes területeken dolgozók anyagi megbecsültsége összefügg az ágazat sajátosságaival is. A Westel esetében a magasabb jövedelmeket a mobil piacra jellemző erős verseny és a cég eredményessége indokolja. A vezetékes üzletágban viszont a – stagnáló eredményekkel párosuló – folyamatos hatékonyságjavulást segítő intézkedések fékezik a bérek növekedését.

Sugár András számára az átlagot meghaladó bérszínvonal nem csupán számviteli zsonglőrködés. Szerinte a vonzó jövedelem ígérete a Westel indulásakor a siker záloga volt. Kezdettől alapvetőnek tekintette, hogy olyan fizetéseket adjon dolgozóinak, amelyek a szakmai kihívásokkal és a motivációval együtt segítenek megtartani az értékes szakembereket. Visszatekintve úgy érzi, filozófiája helyes volt. A felmerések szerint a magyar munkavállalók a Westelt vonzó munkahelynek tartják. “Igaz – teszi hozzá -, a munkaadók toplistáján a Matáv sincs lemaradva.”




  Nagy játékosok


Két dudás egy hajóban 6
Fodor István. Dicséri profizmusukat

“Régi ismerőseim, mégsem tudom egyértelműen eldönteni, hogy esetükben a személyiség formálódott a feladathoz, vagy a feladat igazodott a személyiséghez” – ismeri el a Matáv, illetve a Westel első számú vezetőivel kapcsolatban Fodor István, az Ericsson Magyarország elnöke. Mindenesetre azt tartja: rossz utat választunk, ha az üzleti életben bárkit a feladatától, “hivatalától” függetlenül próbálunk meg értékelni. Mint mondja, Sugár András megítélésével van könnyebb dolga. A Westel első emberét ugyanis valóban régen ismeri, s az elmúlt években munkakapcsolatuk folyamatos volt. Így szinte biztos benne, hogy a másfél évtizede hazánkban még ismeretlen mobiltelefónia meghonosításába belevágó szakember a ma már mögötte álló időszak minden napján új élményekkel gazdagodott. És ezt a nehézségek, gondok ellenére még élvezte és élvezi is.

Sugár András eredményességében nagy szerepe van annak is, hogy ő “győzelemre született” típus. Miközben nem tud nem győzni, ha kell, képes megálljt parancsolni saját szárnyalásának. Eredményeinek talán legnagyobb titka, hogy szinte tévedhetetlenül ítéli meg a lehetőségeket, és bele sem kezd olyan vállalkozásokba, amelyek sikerére nem lát elég esélyt. Realizmusát dicséri, hogy a Westel vezetőjének eleve elvetett ötleteiről eddig még a hozzá igazán közel állók is csak igen ritkán hallhattak.

Straub Elek kevésbé régi ismerős Fodor István számára. Az elmúlt nyolc év tevékenységét közelebbről látva, a Matáv vezetője Fodor szerint egy nem túl látványos és hálás üzletágban, a vezetékes telefóniában bizonyított. Nem volt könynyű dolga, hiszen egy nagy tehetetlenségű és alacsony hatékonysággal dolgozó állami vállalatból kellett európai telefontársaságot kialakítania. Miközben cégét privatizálták, összeomlott a tőzsde és a telekom piac, lezajlott a hazai távközlés liberalizációja, s a Matáv még a tulajdonos Deutsche Telekom mércéjével mérve is mintavállalattá nőtte ki magát. Ehhez azonban szükség volt Straub kitű-nő diplomáciai érzékére, ami rendszerint hozzásegíti, hogy elegánsan és csendesen, valóban nagy botrányok nélkül konszenzusra jusson egyszerre több, egymással és vele egyaránt vitatkozó partnerével.

Ahhoz nem kell a belső titkokat ismerni, hogy világos legyen: a két cég és vezetői között kell lenniük érdekkülönbségeknek. Elég csak arra gondolni, hogy a tulajdonosok mindkét szakembert cége piaci sikere és eredményessége alapján értékelik. Persze feltételezhető, hogy az eredmények fényében Straub Elek és Sugár András eddig nem sok “rosszpontot” kaphatott. Vezetői professzionalizmusukat ugyanakkor dicséri, hogy az esetleges belső viták teljesen csendben zajlanak, távolról sem kapnak olyan nyilvánosságot, mint a vezetékes, vagy éppen a mobil piac többi szereplőjével való, esetenként igen kemény ütközések. Ha egyáltalán van ilyen, bizonyára megoldják maguk között.

Fodor szerint sokan irigylik a felső vezetőket. Különösen e két távközlési óriás cég vezetőit, pedig a siker, a fény mögött hatalmas munka van. Bonyolult, vibráló, jelentős folyamatok irányítását csak teljes megéléssel, készenléttel lehet végezni. Ők ennek szentelik az életüket.

JÖVŐKÉP. “Soha nem kérdezte meg tőlem senki, hogy reggel hat és nyolc óra között miért a levelezésemet intézem, ahelyett, hogy a kávémat kortyolgatnám a kertben ülve” – mondja minden panasz nélkül Sugár. A munkahelye felé tartva az autóban első hivatalos telefonjait intéző vezérigazgató szerint munkája és magánélete ma már nehezen választható szét. A legtöbb, amire telik, hogy a hétvégéket igyekszik maradéktalanul a családjának szentelni.

Fontosnak tartja az újrakezdésbe vetett hit átadását is. “Volt idő, amikor ültem egy ráckevei stégen, és az álláshirdetéseket böngésztem az újságban” – emlékszik vissza a Westel vezérigazgatója. Nem csinál titkot belőle, hogy miután szerencsét próbált az államigazgatásban, majd a külkereskedelemben, s a házassága is zátonyra futott, mindent újra kellett kezdenie. Szerencsére minden jól sikerült. Miközben a magánéletében is helyrebillent az egyensúly, üzletemberként is megállta a helyét. Mindehhez persze Sugár szerint hozzátartozik az is, hogy nem szabad feladni, ha valami az első, vagy netán a második próbálkozásra nem sikerül.

OTTHON IS. “A magánéletben a menedzseri taktikák nem jönnek be” – vallja Straub Elek, aki ezzel együtt úgy véli, a Matáv elnök-vezérigazgatójának lenni nem 8, hanem 24 órás állás. Ez a munka teljes embert kíván, hiszen egy nemzetközi vállalat vezetőjének legtöbbször a szabadideje is a feladataihoz kapcsolódik. A vállalat ügyei gyakran baráti társaságban is előjönnek, a zenehallgatásra a Matáv Zenekar koncertjei is alkalmat adnak, s nem egyszer előfordul, hogy az ügyfelek otthon próbálják telefonon elérni az esetleg éppen olvasgató vezérigazgatót.

Így meg sem lepődik, hogy közvetlen munkatársai már-már úgy érzik: főnöküknek a hobbija a munka. Holott valójában Straub Elek inkább vitorlázni szeretne, s talán hamarosan eljön az idő, hogy együtt szállhat vízre a most még jobbára csak a teniszpályán jeleskedő Sugár Andrással.

A Matáv-csoport elismert vezetői számára azonban a közös vitorlázás lehetőségénél fontosabb, igaz rendkívül bizalmasan kezelt kérdés, hogy mit hozhat még a jövő. A Matáv elnök-vezérigazgatói széke, vagy a Westel vezérigazgatói posztja után, meglehet, nem könnyű valóban testhez álló feladatot találni.

Straub Elek hivatalból naponta a jövőről gondolkodik. Elismeri, ebben a gondolati körben saját karrierje, további pályafutása is helyet kap időnként. Konkrétumokat nem árul el, de a lehetőségek latolgatásába szívesen belemegy a játék kedvéért. A politikusi pálya? Talán beleférne. De egy, a Matávhoz hasonló másik nagyvállalat vezetését már biztosan nem vállalná. A nemzetközi üzleti életben szintén szívesen megméretné magát. Konkrét jövőképe azonban egyelőre nincs. Nem is kell sietnie, a Matávval kötött szerződése csak 2005 nyarán jár le.

“Soha nem titkoltam, az én szerződésem 2004. március végéig él a Westelnél” – veszi át a szót Sugár András. Azonnal hozzáteszi azonban, számára nem sürgős a távozás, hiszen neki a mobil távközlésért érdemes felkelni minden reggel. Ez a terület immár 13 éve naponta új és újabb újdonságokkal lepi meg. Arról tehát, hogy esetleg megunta volna, nem lehet beszélni. Ráadásul úgy érzi: a csapata és a tulajdonosok számítanak rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik