Gazdaság

RENDELŐK PRIVATIZÁCIÓJA – Az orvos válaszol

A háziorvosok többsége nem támogatja a kormány egészségügyi privatizációs elképzeléseit – derül ki egy felmérésből, amely a falusi körzeti orvosok körében készült. Mindez érvként is szolgál a háziorvosi érdekvédelmi szervezetek offenzívájában, akik a bankok helyett inkább az önkormányzati finanszírozást választanák.

Egy nemrég közzétett kormánykoncepció szerint a háziorvosi ellátás privatizációját a bankok hosszú lejáratú, kedvezményes kamatozású hitellel segítenék, ráadásul a központi költségvetés maga is nyújtana vagy 70 milliárd forintnyi hitelt a magánosítás lebonyolítására. Az elképzelés a bankok körében viszonylag kedvező fogadtatásra talált, ám a jelenlegi jogszabályi feltételek mellett e kör is kockázatosnak tartja a privatizációs hitelnyújtást. A Magyar Fejlesztési Bank szakértői szerint például megbízható forintforrások hiányában csak nemzetközi, például Phare-pénzek bevonásával oldható meg a rendelőprivatizáció. A hitelkonstrukcióhoz kamattámogatás is társulna, amely a felvett kölcsön 25-30 százalékáig terjedne, s amelyet banki pályázaton lehetne elnyerni. Fedezetül a finanszíro-zott eszközök, berendezések, épületek szolgálnának, de az elképzelések része az is, hogy az orvosoknak – a kockázat csökkentése érdekében – a hitelező banknál kellene vezetniük a számláikat is. A kölcsön mellett az önrész 20-40 százalék lenne, a futamidőt 5-12 esztendőben jelölnék ki, de az legfeljebb a kölcsönt felvevő orvos 65. életévének betöltéséig nyúlhatna el.

A fentiek korántsem bizonyultak vonzónak a háziorvosok számára. Érveik között hivatkoznak arra is, hogy a túl szigorú feltételek miatti csődök az alapellátás öszszeomlásához vezethetnek. Érdekvédelmi szövetségük ezért – a Magyar Orvosi Kamarával karöltve – egészen más konstrukciót dolgozott ki. Eszerint a háziorvosok első lépésként a rendelőtulajdonos önkormányzatokkal kötnének szerződést, amely tartalmazná, hogy azok átvállalják a magasabb szintű követelmények teljesítéséhez szükséges fejlesztéseket. Ehhez aztán hitelt vennének fel, amelynek visszafizetése után szállna át a rendelő tulajdonjoga az orvosra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik