Élet-Stílus

Zimbabwe kérvényezi az oroszlángyilkos fogorvos kiadatását

Cecil megölésének ügyét az afrikai országban tárgyalnák. Minderről az ország környezetvédelmi minisztere beszélt.

Azután, hogy két társával illegális körülmények között kivégezte Cecilt, a világhírű oroszlánt, nem kizárt, hogy az amerikai fogorvosnak a zimbabwei bíróságon kell felelnie a tettéért. Az afrikai ország környezetvédelemért felelős minisztere, Oppah Muchinguri ugyanis bejelentette, kérvényezni fogja az Egyesült Államoktól Walter Palmer kiadatását, hogy a zimbabwei bíróságon feleljen majd kegyetlen tettéért – írta a BBC.

40 órán át üldözték

Mint ismeretes, Palmer azután végzett Cecillel, a Hwangei Nemzeti Park hímoroszlánjával, hogy július elején két társa, egy gépkocsi által húzott állattetemmel kicsalogatta a védett területről. Az oroszlánt egy magánterületre csalogatták, ahol az íjjal vadászó Palmer először megsebesítette, majd 40 órával később, miután sikerült ráakadnia, puskával végzett vele.


Nem Cecil volt az első oroszlán, amelyet Palmer kivégzett
Kép forrása: Twitter

Az oroszlán egy jeladós nyakörvet viselt, melyet egy oxfordi kutatócsoport tett fel rá, hogy ezzel tanulmányozzák az oroszlán viselkedését. Ezt Palmer és két társa megpróbálta megsemmisíteni, majd mikor nem sikerült, levágták az állat fejét, a tetemet pedig megnyúzták. Palmer állítólag több mint 50 ezer dolllárt fizetett segítőinek, hogy leölhesse az oroszlánt.

A világ leggyűlöltebb embere

A zimbabwei hatóságok két férfit, egy vadászt és egy farmtulajdonost gyanúsítottak meg, a vád: orvvadászat. Ha bűnösnek találják őket, akár 15 év börtönt is kaphatnak. Vélhetően a fogorvos ellen is eljárás indul.
Palmer azzal védekezik, hogy megbízott profi segítőiben, akik a kilövéshez szükséges engedélyek beszerzését ígérték neki; ő végig abban a tudatban volt, hogy a vadászat törvényes keretek között zajlik. Nyilatkozatában azt is leszögezte, hogy nagyon sajnálja és megbánta a történteket.

Az állatvédők nem estek hasra a bocsánatkéréstől: Palmer minnesotai rendelőjénél „fogorvosvadászok” jelentek meg, akik plüssoroszlánokat helyeztek el az épületnél, és „Gyáva és gyilkos” vagy feliratot ragasztottak az ajtóra. De ez még semmi az internetes hadjárathoz képest: a Facebookon és a Twitteren hihetetlen mennyiségű aloldal, üzenet és bejegyzés születik a témában – egyik sem kíméli Walter J Palmert.


Cecil igazi turistalátványosság volt, többek közt azért, mert barátságos volt a parkba látogatókkal
Fotó: Europress

Amerikai is vizsgálódik

A hatóság azt vizsgálja, hogy megsértették-e az illegálisan megölt állatok kereskedelmét tiltó úgynevezett Lacey-törvényt és Walter Palmer fogorvos részese volt-e egy erre irányuló összeesküvésnek.

A CNN tudósítása szerint Palmer otthonában csütörtökön senki sem nyitott ajtót és a fogorvos rendelőjének honlapját is levették a netről. A vadász a közösségi oldalakon szerveződő csoportoktól súlyos bírálatokat és fenyegetéseket kapott. Az ügyben megszólalt többek között a minnesotai kormányzó, Mark Dayton, aki undorítónak és visszataszítónak nevezte az oroszlán elejtésének körülményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik