Üzleti tippek

Holnaptól kötelező a Viasat híradója

Lapunk információi szerint a bíróság egy szerdán hozott részítélete értelmében a Viasat3 napi hírműsort köteles sugározni csütörtöktől. Ez már biztos, az még nem, hogy meddig.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) még korábban országossá minősítette a Viasat3, a Sport2 és a Filmmúzeum nevű tévécsatornákat. Ennek egyik legfontosabb velejárója, hogy ezeknek a csatornáknak hírműsort kell sugározniuk, mivel a médiatörvény ezt kötelezővé teszi számukra.

Ezt a döntést mindhárom csatorna megtámadta a bíróságon, ahol a hatóságnak lett igaza. Ezután az ügy a másodfokú bíróság elé került, azzal a kiegészítéssel, hogy a Viasat azt is kérte a bíróságtól, hogy mondja ki: a pereskedés halasztó hatállyal van az ORTT-határozat végrehajtására. Február 6-án a másodfokú bíróság részítéletében úgy döntött, hogy egy per nem jelent halasztást, vagyis a Viasat3-nak ezentúl kötelessége híradót sugározni.

A per másik részében, vagyis hogy az ORTT határozata jogellenes-e, abban még nem döntött a bíróság. Vagyis elképzelhető, hogy a Viasat3 ezentúl híradót sugároz legalább a pereskedés végéig. Ha a másodfokú bíróság a per végén azt mondja ki, hogy a médiahatóság határozata jogellenes, akkor pedig megszűnik ez a híradó. A Viasat3 terveiről megkérdeztük a csatorna PR-vezetőjét, de Varró Balázs még – az ítélet frissessége miatt – nem tudott válaszolni a jövőt fírtató kérdésünkre.

Az óvatosság mindenképpen érthető: ha ugyanis a bíróság végül nem a Viasatnak ad igazat, akkor a cégnek meg kell szabadulnia nemrég indított új adójától, az elsősorban férfiaknak sugárzó TV6-tól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik