Üzleti tippek

Megint megbüntették az OTP-t

A GVH szerint a fogyasztókat megtévesztő módon reklámozta egyes betétlekötési akcióit az OTP Bank, amelynek emiatt 132 millió forint bírságot kell fizetnie. Az elmúlt hetekben további két alkalommal már elmarasztalták a bankot. A pénzintézet jogorvoslatot kér - tudta meg lapunk.

Az OTP idén március 26-tól április 27-ig „akár 8,5 százalék” kamat, valamint július 16-tól augusztus 17-ig tartó kommunikációs kampányban „akár 8 százalék” kamat ígéretével népszerűsítette lekötési konstrukcióit. A többféle hirdetési csatornán közzétett szlogen alapján kérdésessé vált, hogy a fogyasztók vajon értesülnek-e arról, milyen feltételekkel érhetik el a beígért kedvező hozamot.

Újabb vizsgálat

A kérdés tisztázására indított versenyhatósági vizsgálat megállapította, hogy az OTP által adott egyes tájékoztatások a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megítélése szerint alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére – áll a versenyhatóság közleményében. Az OTP ugyanis nem minden esetben adott megfelelő tájékoztatást arról, hogy a két hónapos, akciós forint alapú lekötési konstrukcióban a meghirdetett kamat csak úgy érhető el az ügyfél számára, ha megtakarítása meghaladja a 2007 március 22-i illetve 2007. július 13-i egyenlegét. További feltétel volt, hogy az új megtakarítás legalább 5 millió forint legyen.

A GVH megítélése szerint a televíziós reklám, az óriásplakát, a kültéri plakát esetében a formai kivitelezés sajátosságai következtében nem válhatott a fogyasztók által ténylegesen észlelhető üzenet részévé, hogy a kedvező „akár…%-os” kamat csak további szűkítő feltételekkel érhető el.

A fenti jogsértések miatt az OTP Banknak 132 millió forint bírságot kell fizetnie. A bírság összegének meghatározásakor a GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy az OTP az elmúlt időszakban többször tanúsított a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást. Enyhítő körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy az ügyfelek számára a szerződés megkötését megelőzően ismertté válhat az akcióban való részvétel valamennyi feltétele.

A súlyosbító körülmények – korábbi elmarasztalások

Az elmúlt hetekben a GVH kétszer marasztalta el a bankot. December 6-án kötelezettségvállalást róttak ki az OTP-re – melyet a bank el is fogadott -, így több tízezer ügyfélnek fizetik vissza pénzét. Az ok az volt, hogy a bank a lakáshitelek végtörlesztési díját 2005 nyarán egyoldalúan, a szerződéskötéskor rögzítetthez képest jelentősen megemelte, csakúgy mint a kezelési költséget.

November 30-án pedig 200 millió forintos bírságot róttak ki a bankra. A példátlan nagyságú büntetést azzal indokolta, hogy az OTP nem változatott hitelkártyáit népszerűsítő, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas hirdetésein, pedig korábban a GVH már figyelmeztette őket. Az OTP a november 30-i büntetést megalapozatlannak ítélte, és azt is közölték, hogy fellebbezést nyújtanak be ellene.

A pénzintézet a döntésre úgy reagált: véleményük szerint a határozat megalapozatlan, mert ők az etikai és szakmai normákat betartva tették közzé hirdetéseiket. A döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik