Üzleti tippek

Az állam pénzeli a Hír TV-t és az ATV-t is

Egyetlen döntéssel összesen nyolcvanötmillió forintot kapott a jobboldalinak mondott Hír TV és a baloldaliként ismert ATV. A közpénzek összpárti egyetértéssel kerültek magánkézbe, a politikai oldalak kompromisszumaként. A csatornák 2009-től térnek át a digitális sugárzásra, amely elsősorban a két nagy országos kereskedelmi adót érinti rosszul.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) fideszes delegáltja, Szalai Annamária javaslatát Timár János SZDSZ-es delegált ellenezte, Kovács György ORTT-elnök jelen volt, azonban nem vett részt a voksolásban, míg a többi testületi tag megszavazta azt. De egy szokatlan árukapcsolás révén kapott a másik oldal is: ugyanezzel a döntéssel az ATV mintegy 45 millió forint közpénzhez jutott.

A Fidesz által delegált tag, Szalai Annamária javaslatát a testület szeptember 5-i ülésén a tárgyalták. A Hír Televízió ugyanis a „műsor jelének továbbítását végző technikai eszközpark korszerűsítése” címén kért nagyobb összegű támogatást.


Az ATV-nek köszönhető a Hír Tv támogatása

A köztudatban jobboldaliként számontartott tévétársaság valószínűleg nem kapta volna meg a szükséges támogatást, de a politikai kiegyensúlyozottságnak hála épp aznap került napirendre az inkább szocialista kötődéséről ismertté vált ATV (teljes nevén: Agro TV – ATV) egyedi támogatási kérelme is. Ezt pedig éppen a testület szocialista párti tagja, Ladvánszky György terjesztette be. A kérelemben a kereskedelmi tévétársaság a „TV műsorszolgáltatás digitalizálása” címén kérte a testületet, hogy juttasson hozzá pénzt.



Az állam pénzeli a Hír TV-t és az ATV-t is 1

Ladvánszky és Szalai együtt a Parlamentben (forrás: MTI)


Az elnök ezen túl még azt is javasolta, hogy a két ügyről egyszerre szavazzanak – vagyis vagy mindkettő kaphasson, vagy egyik se. A politikailag kiegyensúlyozott – így kevésbé támadható – javaslatot az SZDSZ-es delegált Timár János nem szavazta meg, a testület elnöke, Kovács György jelen volt, de nem vett részt a voksoláson, míg a többi tag igennel voksolt.


A digitális átállás kapcsolja őket össze

A kérelmek együttes tárgyalását a konfliktuskerülésen túl más is indokolta: a nemrégiben nyilvánosságra hozott digitális átállásról szóló törvény szinte “szerelemgyerekként” kezeli a két, pártosnak mondott tévéadót.

Legkésőbb 2012-ben ugyanis Magyarország átáll az analóg műsorsugárzásról a digitálisra. Az – elsősorban az Orbán-kormány tétovázása miatt – több éves késlekedéssel meghozott törvény értelmében legkésőbb akkor lekapcsolják az utolsó analóg adót is.


Hír TV és ATV mindenkinek

A digitális átállásról szóló törvény megfelelő részeit tehát a két említett adóra szabták. A jogszabály úgy van megfogalmazva, hogy gyakorlatilag ezt a két csatornát mindenképpen továbbítania kell majd a digitális műsorszóró társaságnak. Az első ilyen adókörzet (szakszóval: multiplex) pedig – a tervek szerint – már 2008-ban elindul.

Így a két társaság már az idén arra kényszerül, hogy felkészüljön a digitális sugárzásra, ráadásul most némi pénzt is kaptak az előkészületekhez. Azt azonban még mindig nem tudni, hogy a politikailag semleges kereskedelmi csatornák sokmilliárdos koncessziós díjuk ellenében fognak-e bármilyen lehetőséget kapni ahhoz, hogy fennmaradhassanak.


Az ORTT támogat


Az ORTT nemcsak hatóságként felügyeli a műsorszolgáltatókat, hanem a törvényben meghatározott egyéb feladatok ellátása érdekében törvényi kötelezettsége pályázatok útján támogatni az elektronikus média szereplőt, így például a közszolgálati műsorszámok gyártását, a nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatókat és közműsor-szolgáltatókat, valamint a műsorterjesztő rendszerek fejlesztését (a Dtv. hatálybalépését követően a digitális műsorterjesztés fejlesztését).


A többször megtámadott médiatörvény lehetőséget ad arra is, hogy a testület az úgynevezett egyedi támogatások keretében pénzbeli juttatásokkal segítse a kérelmező, illetve pályázó tévé- és rádióállomásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik