Üzleti tippek

Nem lehet titok a Hankook-szerződés

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM) tizenöt napon belül ki kell adnia a Hankook-abroncsgyár támogatási szerződését az azt kérő újságírónak – döntött első fokon, nem jogerősen a Fővárosi Bíróság.

A tárgyaláson elhangzott: Bogád Zoltán, az Index munkatársa azt követően vitte perre az ügyet, hogy a tárca a kérése ellenére nem adta ki neki a dokumentumot, azt közölve, a támogatás összegét az államháztartási törvény rendelkezéseinek eleget téve korábban nyilvánosságra hozták a Gazdasági Közlönyben.

A felperes jogi képviselője a bíróság előtt azt emelte ki, nem az alapadatokra, hanem magára a szerződésre kíváncsiak, az állami költségvetést érintő juttatások, kedvezmények pedig közérdekű adatnak minősülnek.

A GKM ügyvédje azt emelte ki: ők eleget tettek törvényi kötelezettségüknek, a szerződés többi részét pedig üzleti titoknak minősítette a Hankook magyarországi cége, így szerinte azokat csak ők adhatják ki.

A bíróság arra alapozva, hogy a Hankook álláspontjában nem várható változás elutasította a GKM azon kérelmét, hogy újabb tárgyaláson tehessenek bizonyítási indítványt.

Az ítélet szerint a bíróság egyetértett a felperessel abban, hogy az ilyen ügyekben alapelv a közérdekű adatok nyilvánossága, ugyanakkor nem látta megalapozottnak a kiadás megtagadásának indokát.

Szőke Katalin, a GKM kommunikációs főosztályának helyettes vezetője a tárgyalás után nem tudott nyilatkozni az MTI azon kérdésére, fellebbeznek-e; későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik