Üzleti tippek

Elfogadták a digitális átállásról szóló törvényt

Elfogadta az Országgyűlés a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényt hétfőn.

A törvény – amelynek minősített többséget igénylő részét 305 igen nyolc nem szavazattal, egy tartózkodással, míg egyszerű többséget igénylő paragrafusait 318 igen négy nem szavazattal és egy tartózkodással fogadta el a Ház – megteremti a jogi feltételeit annak, hogy 2011. december 31-ével megtörténjen az analógról a digitális műsorterjesztésre való átállás.

Digitális átállásnak nevezzük azt a folyamatot, amelynek keretében a különböző műsorterjesztési platformok (földfelszíni, kábeles, műholdas, internet-alapú, mobilos) analóg rendszereit és szolgáltatásait digitális rendszerekre és szolgáltatásokra állítják át. Magyarországon 2012-ig szűnik meg a hagyományos sugárzású televíziós műsorszórás.

A digitális átállás révén minden műsorterjesztési platform kapacitása jelentősen nő. Az digitális televíziós műsorszórás esetében csatornánként akár öt-tíz televízióműsor és számos más kiegészítő szolgáltatás is terjeszthető a jelenlegi egy televízióműsor helyett. A jelenlegi tervek szerint Magyarországon lehetővé válhat akár 30, később pedig akár 80 televízió csatorna digitális földfelszíni sugárzása, a jelenlegi hárommal szemben.

Jánosi György (MSZP) a javaslat elfogadása előtt arra emlékeztetett, hogy féléves ötpárti egyeztetési folyamat eredményeképpen állapodtak meg a frakciók a digitális átállás ügyében.

A képviselők egyhangúlag, 325 igen szavazattal fogadták el az audiovizuális média szabályozási reformjáról szóló országgyűlési határozati javaslatot is. Ebben a frakciók megerősítik azt a szándékukat, hogy a médiaszabályozás alapvető rendelkezéseit tartalmazó törvényt az idei év végéig megalkotják.

A képviselők elfogadták a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996-os törvény jogharmonizációs célú módosítását, amelynek lényege, hogy hatályon kívül helyezi a vételkörzet-korlátozást. Az Európai Bizottság 2005 őszén kötelezettségszegés miatt eljárást indított Magyarország ellen ebben a kérdésben.

A médiatörvényt érintő másik fontos kérdés az országos műsorszolgáltatók állampolgári alapú megkülönböztetése, amely jelenleg korlátozza a tőke szabad áramlását. A törvény elfogadásával a média területére is átültetik a közösségi fogyasztóvédelmet, és ennek érdekében kiegészítenék az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) hatáskörét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik