Üzleti tippek

Digitális temetővé válhat az iWiW

Hosszú távon egyre nagyobb gondot okoznak a közösségi oldal fejlesztőinek az elhunyt felhasználók. Egyesek szerint az emlékezés szép gesztusa megőrizni őket, mások a gondolattól is berzenkednek. Közben a szájt egyre nagyobb reklámbevételeket termel.

A problémára Tóthmátyás Tibor, a T-Online tartalomfejlesztési igazgatója hívta fel a figyelmet, a honlap pénzügyi eredményeit és hosszútávú stratégiáját elemezve.

A bevételeket nézve valóban nem lehet más gondja a szájtnak, mint a felhasználók etikus kiszolgálása. Az iWiW tavaly májusi megvásárlása óta mintegy 200 millió forintos reklámbevételt termelt az új tulajdonosoknak, akik piaci hírek szerint egymilliárd forint körüli összeget fizettek a szájt kitalálóinak a honlapért és a hozzá kapcsolódó, egyre bonyolultabb szoftverért. Tóthmátyás szerint pár év alatt megtérül a vállalkozás, utána pedig folyamatos nyerség várható.

A felhasználók száma ugyanis egyenletesen nő, ezen a héten elérte az 1,7 milliót. A tagság pedig naponta 60 millió oldalletöltést generál, ezzel a magyar nyelvterület leglátogatottabb honlapját létrehozva. Ennek egyrészről nagyon örülnek a reklámértékesítők, másrészt pedig egyre nagyobb fejfájást okoznak a háttérben dolgozó technikusoknak. A szájt működésével a nagy terhelés miatt folyamatosan problémák vannak, a T-Online-tól származó hírek szerint „az egyik legnagyobb szoftvergyártó termékével”. Ekkora méretben ugyanis a legstabilabb operációs rendszer sokszor gyengének bizonyul, evvel rendre hibákat okozva a működésben.

Itthon maradnak

A hibák miatt nem is tervezik, hogy a közösségi oldalt nemzetközivé tegyék. Az eredeti tulajdonosoknak ugyan volt ilyesfajta elképzelésük, de mint az Szabó Márton, az oldal egyik kitalálója mondta, jelenleg nincs ilyen elképzelésük. Tóthmátyás szerint elsősorban azért, mert a külföldi tagok csak növelnék az oldal leterheltségét, de többlet reklámbevételt nem hoznának a cégnek, mivel külföldön roppant nehéz lenne egy magyarországi szájt reklámhelyeit eladni.

Digitális közmű

Ezért a cég marad itthon, és a remények szerint előbb-utóbb beéri a legnagyobb magyar honlap a Sanoma Budapest kiadó által gondozott Startlap egymilliós napi látogatottságát. A magyar internetezők számára az iWiW ugyanis „online telefonkönyvvé” vált, és a tulajdonosok szerint nem is igazán lehet másra használni. Ezért nagy változásokat nem, csak kisebb kiegészítő szolgáltatásokat terveznek, és sokat gondolkodnak az egyre többet panaszolt személyiségi jogok fölött.

A Nemzetbiztonsági Hivatal üzemelteti?

Egyesek ugyanis amiatt aggódnak, hogy a világhálóra feltett adatok között nyugodtan kotorászhatnak a titkosszolgálatok. A kuruc.info egyik cikke szerint az oldalt a magyar nemzetbiztonsági hivatal üzemelteti, és a tagok nyilvános barátai kapcsolatrendszere jelenti a hazai demokráciára nézve a legnagyobb veszélyt. Lapunk azonban korábban úgy értesült: épp a Nemzetbiztonsági Hivatal értesítette körlevélben az állami vezetőket, hogy biztonsági kockázatot jelenthet, ha szerepelnek a hálóban.


Szabó Márton szerint ezt ugyanúgy nem tudják megakadályozni, ahogy a törvényes használatot, és a baráti kapcsolatok ápolását sem. A tulajdonosok véleménye szerint az autók használatát sem kelle betiltani azért, mert azzal balesetet lehet okozni.

Prostik kifelé!

Mások pedig a provokatív felhasználók miatt aggódnak. Szabó Márton szerint nem szívesen törölnek felhasználót, ez ellentétes volna a szájt szellemiségével, de ha valaki kifogásol egy-egy felhasználót, akkor akcióba lépnek: a közösség elleni izgatásra alkalmas felhasználóneveket azonnal törlik, és rendszerint hasonló sorsra jutnak a nem valós személyek is. Elmondása szerint azonban erre ritkán van szükség: egy nemrég lefuttatott keresés mindössze 8 törvénytelennek tűnő felhasználót talált az 1,7 millióból. Az üzemeltetők tapasztalata szerint a közösség ugyanis kimoderálja magából a nem odavalókat. Így járt nemrégiben egy prostituált is, aki eleinte szolgáltatásait kínálta a tagoknak. Később azonban maga kérte a törlést, mivel „rengetegen elküldték az anyjába” – legalábbis így fogalmazott a törlés kérésekor.

Meghívó: nem lesz több

A törléshez hasonlóan a meghívókkal sem bánnak bőkezűen az üzemeltetők. Véleményük szerint az iWiW-meghívónak „értéke kell hogy legyen”, ezért óránként legfeljebb 800 darabot osztanak ki, így körülbelül mindenkinek egy hetet kell várni rá.

Digitális temető

A jelenlegi tagok között is vannak már olyanok, akik regisztrációjuk óta elhunytak. Vannak, akik tagságát ismerőseik, családtagjaik fenntartják, így ápolva az elhunytak emlékét, mások pedig „bennragadnak”. Erre még nem született megoldás, de a közeljövőben valószínűleg nemcsak a születés, hanem a halál idejét is meg lehet majd adni. Ha egyik változat sem tetszik, akkor még mindig lehet törlést kérni. Ahogy teszi ezt néhány cég is, miután alkalmazottaik létrehoznak egy virtuális felhasználót kapcsolatuk rögzítésére. A legutóbbi ilyen „munkahelyi felhasználó” törlését éppen egy kerületi rendőrkapitányság kérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik