Üzleti tippek

Összeolvad az MTV a Duna TV-vel?

Kormányzati tervek szerint összeolvaszthatják a négymilliárd forintos adóssággal küzdő Magyar Televíziót (MTV) a Duna Televízióval – írja a Népszabadság. A köztelevízió cáfolja az értesülést.

A lap értesülései szerint a kormányzat nem hajlandó kifizetni a köztévé kamatok nélkül is négymilliárd forintos adósságát, emellett megoldásra vár az MTV elhelyezése is. Az új bázis helyszínéül az óbudai volt tévés telepet szemelték ki, ám az építési engedély 2000-es kiadása óta ott egyetlen kapavágás sem történt. Az MTV-nek nincs pénze az építkezésre, a kormány pedig nem akarja átvállalni a húszmilliárdos költségeket.


Kormánybiztos a köztévénél

Megoldást jelenthetne a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna TV összeköltöztetése, ám az így életre hívott médiapark kialakítása is ötvenmilliárdba kerülne. Kormányzati körökben ezért egy takarékosabb terv körvonalazódik: a két közszolgálati tévé – egy irányítás alatt – összeolvadna. Csakhogy nem a Magyar Televízió, hanem a Duna TV lenne az anyaintézmény. Míg ugyanis az MTV-nek gyakorlatilag nincs vagyona, csak – ahogyan Rudi Zoltán elnök fogalmazott – a szellemi tőkéje, az archívuma és az elavult eszközparkja, addig a Duna TV nullszaldós, saját épülete, stúdiója és korszerű eszközei vannak.

Az új bázis a Duna TV épülete, a Millenárison lévő állami tulajdonú stúdió és az Uránia Filmszínház lehetne. Megválasztása előtt Cselényi László, a Duna TV mostani elnöke ez utóbbinak volt az igazgatója. Az ugyanakkor kérdéses, hogy a kormány nevezhet-e ki biztost az MTV Zrt.-hez, hiszen a részvénytársaság tulajdonosa az Országgyűlés. Szóba kerülhet így parlamenti biztos is, ám ehhez kétharmados egyetértésre kell jutnia a politikának. A média területén egyébként hosszú idő után először ez éppen most nyáron sikerült: a pártok delegáltjaiból álló kuratóriumi elnökség majdnem teljes konszenzussal javasolta Such Györgyöt a Magyar Rádió elnökének.


Az MTV cáfol


Az MTV menedzsmentjének nincs tudomása arról, hogy a kormányzat a Duna Televízióval vagy más közszolgálati médiummal összevonni tervezné az intézményt – közölte Csorba Mária hétfőn.
Az MTV sajtómenedzsere szerint arról sincs tudomásuk, hogy parlamenti biztos kinevezése szerepelne az elképzelések között.


Kérdésre válaszolva pedig úgy nyilatkozott, e két ügyben nem egyeztetett kormányzati vagy parlamenti tényezőkkel a menedzsment vagy annak valamelyik tagja az elmúlt hónapokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik