Üzleti tippek

Geszti kicsapja a biztosítékot az @rc pályázaton

Élve vagy alva? címmel hetedik alkalommal rendezik meg a kiállítást a Felvonulási téren.

Kicsapni a biztosítékot, ez a célja az idei pályázatnak – mondta Geszti Péter a pályázat sajtótájékoztatóján. Ebben az évben a közöny ellen kívánnak protestálni: Geszti szerint nem lehet úgy leélni egy életet, hogy az ember becsukja a szemét, és nem figyel a környezetére, az abban élő emberekre – erre utal a pályázat plakátja is, tette hozzá.

Az augusztusban nyíló plakátkiállítás és videobemutató idén első alkalommal „magasfeszültségű mondatmustrával” bővül. Augusztus 3-án este az ARC a megnyitó zenei programja mellett tüntetésre hívja fel az érkezőket a közöny ellen: a demonstráció célja, hogy ily módon nyissa fel az egyén és társadalom lelki szemeit azokra a problémákra, amelyek a kiállított művekben is megjelennek – mondta Geszti Péter, a pályázat főszervezője. A hetedik plakátkiállítás, videobemutató és mondatmustra egyik központi témája az a társadalmi probléma, amely leginkább csukott szemekre és fülekre talál Magyarországon: a roma integráció kérdése.

1007 plakát-, 48 videó- és 189 mondat-pályázat érkezett idén az ARC felhívására, ebből a legjobbak – 98 plakát, 20 videó, és 26 mondat – lesz látható augusztusban több mint két héten át a Felvonulási téren. A legtöbb pályázat a korábbi évekhez hasonlóan szabadon választott tematikával érkezett. A felelősség problémáit körbejáró plakát- és videó-kiírás központi témaköre idén a Szimbiózis címet viselte: a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal közösen meghirdetett témára összesen 69 pályázat érkezett. A Roma Integráció Évtizede Program kapcsán – melynek során nyolc ország, köztük Magyarország dolgozik azért, hogy a romák sorsa tíz éven belül jobbra forduljon – beérkezett pályaművek a globalizáció fényében vizsgálják a nemzetek és etnikumok viszonyát, a roma integráció hogyanjait, lehetőségeit.

A közszféra felelősségvállalása mellett az idei ARC kiállításon a privát szektoré is szerephez jutott. A kiegészítő jelleggel meghirdetett ügynökségi plakátpályázaton a társadalmi felelősségvállalásban élen járó vállalatok kérték arra a kreatív ügynökségeket, hogy „adjanak ARCot CSR-tevékenységüknek”, azaz mutassák meg, hogy az egyébként gyakran kevés nyilvánosságot kapó vállalati felelősségvállalás hogyan jelenhet meg sajátos kontextusban, egy köztéren, azonnali társadalmi reflexiókat vállalva. A beérkezett művek közül 14 így egy-egy ügynökség neve alatt jelenik majd meg.

ARC-tüntetés és koncertek a Felvonulási téren

A megnyitó programja a megszokott elemek mellett új kifejezési eszközzel, a tüntetéssel a közöny ellen bővül. Az est zenei programját a Romano Drom, az Anima Sound System, a Kistehén Tánczenekar, a Heaven Street Seven, a Colostar és a Madách Musical Tánciskola előadásai adják, Novák Péter moderálásával. A koncertek és díjátadók között felhangzanak magyar írók külön az alkalomra írt, felelősséggel kapcsolatos elgondolkodtató kijelentései (vagy akár kérdései, felkiáltásai, felszólításai) is.

Idén első alkalommal azonban a látogatók aktív részvételére is számít az ARC. A közöny elleni tüntetéshez valamennyi látogató csatlakozhat az ezt kifejező emblémákat viselő transzparensekkel, de a szervezők arra is biztatnak mindenkit, hogy ha van a közönnyel kapcsolatos gondolata, akkor találja ki a módját, hogy azt a tüntetés során kinyilvánítsa. „A plakát mint köztéri kifejezési eszköz mellé logikusan kívánkozik a tüntetés is” – mondta Bakos Gábor, az ARC egyik alapítója – „mindkettőben ott van a felhívás: nézz rám, érts meg, tégy valamit!”

„Hetedik éve dolgozunk azon, hogy felületet, megnyilvánulási lehetőséget adjunk bizonyos problémáknak, amelyek egyébként talán elsikkadnának” – tette hozzá Fatér Barna, szintén ARC-alapító – „a közönségünk egy elég jelentős része visszajáró vendég. Éppen ideje, hogy őket is megmozdítsuk.”

„A tüntetés ma Magyarországon elsősorban politikai műfaj, holott létjogosultsága a társadalmi problémák esetében is nyilvánvaló. Vannak ügyek – mint a roma integráció vagy a kiállítás egyéb témái, a természetvédelem vagy a nők elleni erőszak –, amelyekre a többség természetellenes vaksággal reagál, nem akarja meglátni, meghallani, megérezni. Az idei kiállításon szeretnénk megmutatni a szembesítésnek ezt a politikán kívül is érvényes módját” – tette hozzá Geszti Péter.

A Roma Integráció Évtizede Program a kiállításon

A program célja, hogy demonstrálja a részt vevő országok kormányainak fokozott erőfeszítéseit roma polgáraik társadalmi esélyegyenlőtlenségének csökkentéséért. Ezen esélyegyenlőtlenség meghatározó oka a romákat övező társadalmi méretű ellenszenv és előítéletesség, így az intézkedéssorozat fontos része a romákkal kapcsolatos attitűdök (meg)változtatása. Ennek az előítélet-csökkentő kampánynak a célja tehát kettős: egyrészt magának a konkrét, romákat célzó intézkedéssorozatnak kíván megágyazni, elfogadó társadalmi környezetet teremteni azzal, hogy csökkenteni igyekszik a romákat övező ellenszenvet, másrészt magát az évtizedet kívánja népszerűsíteni.

Az idei kiállításon külön témaként szerepel a roma integráció, „Szimbiózis“ címmel. A kiállítást kísérő programfüzet 2 nyelven, magyar és cigány nyelven jelenik meg. A megnyitón és a civil napon is hangsúlyos szerepet kap majd a társadalmi együttélés kérdése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik