Üzleti tippek

Új lapterjesztő indul januártól

Az F-LOG német cég a Népszabadsággal, a Ringier Kiadóval és a FigyelőNetet is megjelentető Sanoma Budapesttel együttműködve előfizetéses terjesztői vállalkozást indít Médialogisztika Zrt. néven, amely a tervek szerint 2007. január 1-jén kezdi meg működését.

A Médialogisztika Zrt. fő tevékenysége napilapok és magazinok előfizetéseinek kezelése, kézbesítése, számlázás és díjbeszedés, valamint az előfizetői adatbázis kezelése, karbantartása lesz – mondta a cégben többségi tulajdonnal rendelkező az F-Log ügyvezetője. Peter Scherbel hozzátette: ügyfélszolgálat üzemeltetését, valamint az előfizetői adatbázisok kezelését is tervezik.


Ugyanakkor jó együttműködésre törekszenek a Magyar Postával, amely reményeik szerint a továbbiakban is kézbesíteni fog a kisebb településeken. Scherbel elmondása szerint nem céljuk a kistelepüléseken terjeszteni, mivel annak, hogy reggel hétre ezeken a helyeken is kézbesítsenek, elfogadhatalanul magas ára volna.

Az új vállalkozás célja, hogy az újság- és magazin-előfizetők a lehető legmagasabb európai színvonalú szolgáltatásban – például magas minőségű ügyfélszolgálat (CRM), pontos szállítás – részesüljenek. Szabó György, a Sanoma vezérigazgatója szerint az előfizetők adatai biztonságban lesznek. Akkor is, ha épppen a tulajdonosuk valamelyik konkurense bízza a cégre a lapterjesztést. Hozzátette: kisstílű és drága módszer volna az adatok lenyúlására létrehozni egy iylen társaságot. Szerinte a magyara kaidói szakma eljutott odáig, hogy vannak területek, amelyek kívül esnek a versenyen, és ilyen az adatkezelés is.


A létrejövő előfizetési terjesztéssel foglalkozó vállalkozás versenysemleges, szolgáltatásait természetesen minden Magyarországon működő kiadó igénybe veheti majd – hangsúlyozták a tulajdonosok.

A létrehozott vállalkozás az előfizetések tekintetében a 150 legnagyobb településre fog szállítani. Tervek szerint a kisebb falvakba továbbra is a posta kézbesít majd szerződéses jogviszony alapján. A kiadók tárgyalásokat kezdeményeztek a posta vezetőivel. Lengyel László, a cégben résztulajdonos Népszabadság Zrt. vezetője elmondása szerint a kézbesítési panaszok többsége a nagyobb településekről érkezik.


Az új cég alapításában részt vevő kiadók az együttműködés első lépéseként közös Kft.-t hoznak létre, amelyben a Ringier és a Népszabadság együttesen 70, a Sanoma 30 százalékban vesz részt. 51 százalékos részesedéssel. A a Médialogisztika Zrt. többségi tulajdonosa és egyben a vállalatirányítást végző cége az F-LOG AG., 49 százalékos részesedésével a kisebbségi tulajdonos a kiadói holding lesz.

Szabó György, a Sanoma első embere szerint alacsony megtérülési rátával számolnak. Elsődleges céljuk nem az osztalék maximalizálása, hanem a terjesztési díjak csökkentése. elmondása szerint a 16 százalékos terjesztési díjat csökkenteni szeretnék. Lengyel László, a Népszabadság vezetője szerint cége még ennél is magasabb, 46 százalékos díjat fizet a Postának. Ehelyett szeretnének egyszerű és átlátható árakat. Lengyel hozzátette: a Posta terjesztésio forgalma 15 milliárd forint körül lehet, a most alakuló cég pedig 49 százalékot képvisel az összes előfizetéssel terjesztett lapból. A 150 legnagyobb város pedig az előfizetéses lapok tömegének kétharmadát képviseli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik