Élet-Stílus

Celebek méltatják Jobst

Ritkán üti meg a világ közvéleményének figyelmét, ha egy vállalat vezetõje lemond. A ritka kivételek közé tartozik az Apple emblematikus vezetõjének visszavonulása, akit a fél világ méltat.

Alig néhány órával az után, hogy lemondott posztjáról az amerikai Apple frontembere Steve Jobs, a közösségi médiában sorjáznak az õt méltató üzenetek. A számítástechnikai iparág elsõ számú vezetõjének távozása sokakat késztetett elismerésre, nagy konkurens cégek vezetõi hajolnak meg az eredményei elõtt.

Marc Benioff, a Salesforce cég (a világ egyik legnagyobb ügyfélmenedzsment-szoftverét gyártja) elnöke és vezérigazgatója szerint, Steve Jobs az egyik legnagyobb egyénisége az iparágnak, aki valaha született. Lemondásával egy korszak véget ért.

A Wall Street egyik ismert iparági elemzõje Frank Quattrone szerint Jobs újraértelmezte a számítástechnikai ipart, megváltoztatva, hogyan kommunikálunk, játszunk, illetve dolgozunk. Egyszerûen inspirálta az egész világot!

Igy jelent meg mindig (foto: marcopako)

Így jelent meg mindig (foto: marcopako)

Még a Google részérõl is érkeztek hozzászólások, Matt Cutts a cég anti-spam csoportjának egyik fõnöke azt írta, Jobs egy elképesztõ fickó, akinek révén olyan termékek születtek, amelyek megváltoztatták a világot. De a Google korábbi ügyvezetõje, Eric Schmidt is nyilatkozott. Jobs egykori barátja szerint õ volt az elmúlt 25 év legsikeresebb vállalatvezetõje. Egyéni kombinációja egy mûvésznek és egy mérnöknek.

A TheStreet.com alapítója és a CNBC egyik mûsorvezetõje Jim Cramer azt mondja: Jobs Amerika egyik legnagyobb vállalkozója, hozzáteszi: lehet, a valaha volt legnagyobb.

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója szerint is Jobs hatású embert keveset találni az elmúlt 50 évben, és lehetséges a következõ 100-ban sem lesz sok belõlük.

Saul Hansell, a The New York Times szakírója a “Tökéletesség patrónusának” nevezi, aki szerint sok ember van, aki kedves, sok aki okos, sok olyan vezetõ van, aki képes volt felülmúlni az iparágban alapvetésként kezelt Moore-törvényt. (Miszerint másfél évente megduplázódik a gépekben lévõ processzorok sebessége, vagy felezõdik az áruk, vagy a merevlemezek tárolókapacitása duplázódik meg ugyanennyi idõ alatt, számtalan formában él.) De aligha van valaki Jobson kívül, aki rendelkezik a hittel, az önbizalommal, a vízióval és a tökéletességre való törekvésnek azon fokával, amelyek révén a hozzá köthetõ termékek boldoggá tesznek rengeteg embert.

Régóta temetik

Az 56 éves Jobs egészségi állapota sok évvel ezelõtt romlott meg. 2003-ban állapítottak meg nála hasnyálmirigyrákot. A mûtét és az alternatív gyógykezelés után visszatért a cég irányításához, de az egészségével kapcsolatos találgatások 2008-ban ismét felerõsödtek, amikor jelentõsen lefogyott. 2009 januárjában Jobs a “hormonháztartási egyensúly hiányával” magyarázta a súlyvesztést, majd féléves betegszabadságra távozott, amely alatt májátültetésen esett át.

Véletlenül

A mérvadónak tekintett amerikai Bloomberg hírügynökség óriási
baklövésének köszönhetõen 2008-ban megjelent Jobs nekrológja.

A megemlékezésben kitöltetlenül szerepelt
Jobs életkora és halála oka. Emellett egy listát is közöltek, akikkel
a Bloomberg újságíróinak interjút kellene készíteni a haláleset
kapcsán.

A felsoroltak közt volt Heidi Roizen exbarátnõ vagy
Nolan Bushnell az Atari alapítója is. Természetesen Steve
Wozniak (az Apple társalapítója is, akivel az Fn.hu is készített
videointerjút magyarországi látogatásakor) sõt Bill Gatestõl is volt egy
idézet, amiben Jobsot dicsõítve a leginspirálóbb vezetõnek nevezi. A
probléma, hogy mindezt idestova egy évtizede tette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik