Élet-Stílus

Főtáblás a Debrecen

A magyar bajnok Debrecen feljutott az Európa Liga főtáblájára, miután a negyedik selejtező kör visszavágóján idegenben is legyőzte a bolgár Liteksz Lovecs együttesét. A Győr kiesett.

A tavaly a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt DVSC a 2-1-es sikerrel kettős győzelemmel jutott tovább, s a Ferencváros után a második magyar együttes, amely a második számú európai kupasorozat csoportkörében szerepelhet. Az FTC az akkor még UEFA-kupának hívott sorozatban 2004-ben érte el ezt a bravúrt.

Hatalmas elánnal kezdte a mérkőzést a bolgár csapat, kétgólos hátránya tudatában mindent megtett azért, hogy a lehető legrövidebb időn belül a kapuba találjon. A Lovecsnek sikerült kapu elé szorítania a magyar bajnokot, akadtak helyzetei is, ám ezeket kihagyta.

Húsz perc elteltével kijött a szorításból a Debrecen, jobban tartotta a labdát, mint korábban, igaz, helyzetig sokáig nem jutott. A félidő hajrájában a hazaiak ismét veszélyesebbé váltak, ám a legnagyobb lehetőség Szakály előtt adódott, aki Varga József gyönyörű kiugratása után már csak a kapussal állt szemben, ám a kapu mellé lőtt.

A fordulás után álomszerűen alakult a meccs a Debrecen számára, hét perccel a kezdést követően egy szép ellentámadás végén az éppen csak becserélt Yannick megkerülte az utolsó bolgár védőt, majd a 16-oson belülre érve laposan a jobb alsó sarokba lőtt.

A vendéggól után szinte kilátástalan helyzetbe kerültek a hazaiak, négy találat kellett volna nekik a továbbjutáshoz. Negyed óra elteltével ugyan sikerült betalálniuk, több gólt nem tudtak szerezni, sőt, Cvitkovics gyönyörű lövése azt jelentette, hogy kettős győzelmet aratott a hajdúsági együttes. A csoportkör sorsolása pénteken lesz.

Kiesett a Győr
A Győri ETO a Dinamo Zagreb otthonában is vereséget szenvedett, így nem jutott fel a főtáblára.

Kétgólos hátránya ellenére nem rontott riválisának Pintér Attila együttese, stabil védekezésből próbált támadásokat indítani. Mivel a hazaiak nagyon kényelmesen futballoztak, 17 perc után egy szép támadás végén Ceolin gyönyörű góljával vezetést szerzett a győri alakulat. Ekkor érezhetően megzavarodott a házigazda, próbált ugyan irányítani, de sokáig veszélytelen volt támadójátéka, a hosszabbításban mégis egyenlíteni tudott, némileg vitatható büntetőből.

Fordulás után a nagyon nehéz helyzetben lévő magyar csapat küzdött, de szinte teljesen veszélytelennek bizonyult a horvát kapura, ráadásul a 70. percben emberhátrányba is került, mivel a sérült Djordjevics helyére cserelehetőség hiányában nem érkezhetett senki. A hazaiak jobban játszottak, s egy újabb 11-essel az idegenbeli siker után hazai pályán is győzni tudtak, s biztosan jutottak tovább.

A mérkőzés utolsó 20 percében Djordjevisc sérülése miatt emberhátrányban játszó győriek búcsújával eldőlt, hogy a Debrecen lesz az egyedüli magyar csapat a második számú európai kupasorozat csoportkörében. A Győr a selejtezősorozatban három párharcot nyert meg korábban.

Európa Liga-selejtező
4. (utolsó) forduló, 2. mérkőzés:

Liteksz Lovecs (bolgár)-Debreceni VSC 1-2 (0-0)
Lovecs. Vezette: Malek (lengyel)
Gól: Niflore (68.), illetve Yannick (53.), Czvitkovics (81.)
Liteksz: Vinícius – Zanev, Nikolov, Petkov, Bodurov – Milanov (Bratu, 61.), Wellington (Doka, 61.), Jelenkovics (Cvetkovics, 84.), Sandrinho – Niflore, Janev
DVSC: Malinauskas – Bernáth, Komlósi, Mijadinoski, Laczkó – Szakály P. (Dombi, 74.), Kiss Z., Varga (Máté, 90.), Czvitkovics – Kabát (Yannick, 50.), Coulibaly
Továbbjutott: a Debrecen kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel.

Dinamo Zagreb (horvát)-Győri ETO FC 2-1 (1-1)
Zágráb. Vezette: Marriner (angol)
Gól: Sammir (45+1., 84., mindkettő 11-esből), illetve Ceolin (17.)
Dinamo: Loncaric – Biscan, Cufré, Vrsaljko, Mesaric (Etto, 33.) – Ademi, Badelj, Morales (Dodo, 66.), Sammir – Kramaric (Chago, 80.), Rukavina
Győr: Sztevanovics – Tokody, Sztanisics (Szabó O., 32.), Djordjevics, Völgyi – Babic, Koltai (Dinjar, 55.), Pilibaitis, Fehér – Ceolin, Aleksidze (Bouguerra, 66.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik