Élet-Stílus

Gerrard volt Anglia megmentője

A magyar válogatott ugyan vezetett a Wembley Stadionban, a szerda esti barátságos mérkőzést mégis az angolok nyerték 2-1-re, miután kapitányuk, Steven Gerrard négy percen belül két gólt szerzett.

Az első félidőben nem történt különösebb esemény, majd a fordulást követően a 62. percben egy öngóllal vezetést szerzett a debütáló Egervári Sándor csapata. A szigetországiak vezére ekkor a kezébe vette az irányítást, és a 69. percben egy távoli bombával, négy perccel később pedig egy nagyszerű cselsorozat után vette be Király Gábor kapuját.

Az összecsapást egy fantasztikus élőkép vezette be, a két ország “óriás” lobogóját katonák feszítették ki. A helyi szervezők sajnálatos módon több hibát is elkövettek: a csapatok bemutatása során Rudolf Gergely nevénél Hajnal Tamást láthatták a kivetítőn, majd a magyar himnusz szólt meglepően hamisan, valamint a debütáló szövetségi kapitány, Egervári Sándor helyett rendre a csapatorvost, dr. Szilágyi Györgyöt mutatta a kamera.

A himnuszok után jöhetett a mérkőzés, amelyet az a francia Stéphane Lannoy vezetett, aki a brazil-elefántcsontparti csoporttalálkozón “elnézte” Luís Fabiano dupla kezezését. A kezdeti hazai rohamokat követően szépen, fokozatosan magára talált a magyar csapat, és a félidő közepére – igaz, a hazaiak támadtak többet – teljesen egyenrangú ellenfele lett Fabio Capello alakulatának.

Ronneyt rendre szerelték a magyarok - a képen Lipták (MTI)

Ronneyt rendre szerelték a magyarok – a képen Lipták (MTI)

A hazai drukkerek nem kapták meg azt az ellentmondást nem tűrő játékot, amelyre vágytak, így a 40. percben már füttyszó kísért minden egyes hazai hibát. Az előzetesen “beígért” szidásból egyébként főként John Terrynek és Ashley Cole-nak jutott ki leginkább. A szünetben mindkét kapitány alaposan megkeverte a kártyáit, majd kicsit le is ült a mérkőzés.

A 62. percben jött az angol drukkerek nyakába a hidegzuhany, Koman beadást Jagielka ugyanis a saját kapujába rúgta. A magyarok öröme nem tartott sokáig, mivel hét perc múlva Gerrard bombagóljával ismét döntetlen volt az eredmény. Sőt, a Liverpool ikonja négy perc múlva egy fantasztikus cselt bemutatva már saját csapatát jutatta előnyhöz.

Koman centerezése nyomán az angol kapuba került a labda (MTI)

Koman centerezése nyomán az angol kapuba került a labda (MTI)

Ezzel szinte el is dőlt a találkozó – a szurkolók többsége haza is indult -, ugyanis a magyarok erejéből ekkor már nem igazán futotta a támadásokra, igaz, az utolsó percben Gera ziccert hibázott. A magyar együttes legutóbb 1962-ben, a chilei világbajnokságon győzte le az angolokat.

“A fegyelmezettséggel, a csapat egységes védekezésével elégedett vagyok – mondta a találkozó utáni sajtótájékoztatón Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Ez mindenképpen előrelépés az előző évi teljesítménnyel szemben. Meggyőződésem, ha a kényszerű cserékre nincs szükség, és a belső védőm, valamint a középső középpályásom a pályán marad, akkor azt az öt percet, amikor a gólokat kaptuk, meg tudtuk volna fogni. A támadójátékunkkal már kevésbé voltam elégedett, de minden csapat annyit játszhat, amennyit az ellenfél enged.”

Barátságos mérkőzés:
Anglia-Magyarország 2-1 (0-0)
London, Wembley, 72 024 néző. Vezette: Lannoy (francia)
Gól: Gerrard (69., 73.), illetve Jagielka (öngól, 62.)
Sárga lap: Rudolf (49.), Laczkó (65.), Koman (74.)
Anglia: Hart – G.Johnson, Terry (Dawson, 46.), Jagielka, A.Cole (Gibbs, 46.) – Walcott (Young, 46.), Lampard (Zamora, 46.), Gerrard (Wilkshire, 83.), Barry, A.Jonhson – Rooney (Milner, 67.)
Magyarország: Király – Szélesi, Juhász, Lipták (Komlósi, 55.), Vanczák (Laczkó, 46.) – Dzsudzsák (Koman, 46.), Vadócz, Elek (Tóth, 60.), Huszti (Hajnal, 46.) – Gera – Rudolf (Priskin, 83.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik